ING: aantal fusies en overnames IT verdubbelt

CxO bank mobiel betalen

De afgelopen zes jaar verdubbelde het aantal fusies en overnames in de it-sector in ons land. Dat zegt ING in haar meest recente sectorverslag. De bank denkt ook dat het eind voorlopig nog niet in zicht is. Wel zullen de stijgende rentes zorgen voor een lichte rem, net als de regels rond financiering.

de IT is populair onder investeerders omdat het bij deze projecten vaan gaat om langdurige contracten voor softwarepaketten. Daarbij is ook de minimale schaal voor kleinere bedrijven groter. En bij grote organisaties speelt de trend richting  onestopshops.

Volgens de bank blijft de markt ondanks de ontwikkelingen aantrekkelijk om in te investeren omdat er nog altijd krapte is op de IT-arbeidsmarkt. Door fusies en overnames kunnen bedrijven toch meer talent aantrekken en aan zich binden.

Dit zelfde arbeidstekort is nog steeds de grootste uitdaging. Nederlandse it-dienstverleners vinden dan ook vaak dat dit tekort aan arbeidskrachten het grootste obstakel is om te kunnen groeien. Dit bedraagt momenteel 42 procent en is een lichte daling ten opzichte van 46 procent in het derde kwartaal van 2022.

Onestopshop

Verder blijkt uit het sectorverslag dat de vraag naar soorten diensten steeds gevarieerder wordt. Klanten vragen IT-dienstverleners om zowel werkplekbeheer als security en beheer van de hele infrastructuur. Dit verklaart ook de gang van bedrijven naar een onestopshop-model. Dit laatste geldt voor zowel grote als kleinere it-dienstverleners.

De standaardisering van diensten en de krappere marges spelen daarbij ook een rol. Techreuzen als Microsoft, Amazon, Google en SAP zorgen dat het middensegment zich diverser wordt. Men richt zich dan bijvoorbeeld specifiek op security en datacenters. Dit jaagt volgens de bank de overnamedrift in het middensegment aan.

Volgens de bank zal het digitale dataverkeer de komende jaren exponentieel groeien. In 2030 leidt dit tot een verdubbeling van het wereldwijde stroomgebruik. Om de milieu-impact binnen de perken te houden, kunnen grote bedrijven het verschil maken door kritisch naar hun ict-activiteiten te kijken. ICT vormt een essentieel onderdeel van het duurzaamheidsbeleid.

Tegelijk speelt ICT een cruciale rol in het verduurzamen van de wereld om ons heen. De sector zorgt door digitalisatie voor een betere efficiency en daarmee energiebesparing in alle sectoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sensoren die meten waar in een kantoor mensen aanwezig zijn en daar vervolgens het energieverbruik op afstemmen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...