Kunstmatige Intelligentie voor een objectief stemadvies

kunstmatige stembiljet rood potlood

StemChat.nl wil met kunstmatige intelligentie kiezers een objectief stemadvies geven. Op dinsdag 31 oktober om 09:00 presenteert het Instituut Digitale Intelligentie een nieuwe website: StemChat.nl. StemChat gaat verder dan traditionele stemadvies tools door aan de hand van via een dialoog kiezers een persoonlijk stemadvies te bieden. Hiermee wil de organisatie de potentie van generatieve AI laten zien en organisaties inspireren over de kracht van moderne technologie.

Kiezers informeren

Het Instituut Digitale Intelligentie ziet deze website als een kans om kiezers te informeren vooral ook om te laten zien wat er mogelijk is met kunstmatige intelligentie wanneer het op een verantwoorde manier wordt gebruikt. In een digitaal verbonden samenleving heeft generatieve AI grote impact, waardoor onze manier van werken verandert. Dat vergt een frisse blik met nieuwe vaardigheden.

Er schuilt geen commercieel verdienmodel achter StemChat. “We willen de perceptie rondom AI verbreden en laten zien dat het, mits juist ingezet, een waardevolle aanvulling kan zijn, ook in het democratische proces,” aldus Hoornstra, oprichter van het Instituut Digitale Intelligentie.

GenAI

Wat StemChat onderscheidt, is de inzet van generatieve kunstmatige intelligentie. De bot is getraind op alle partijprogramma’s. In een tijd waar generatieve AI vaak in een negatief daglicht staat vanwege associaties met nepnieuws en misleidende informatie, toont StemChat aan dat deze technologie op een positieve, constructieve manier kan bijdragen aan onze democratie. “Verkiezingen raken vaak vertroebeld door persoonlijke aanvallen en oneliners. Met StemChat hebben alle partijen gelijke kansen, omdat de chatbot puur en alleen naar inhoud kijkt.” benadrukt Hoornstra.

Een belangrijk voordeel ten opzichte van de reguliere advieswebsites is dat kiezers met de verkiezingsprogramma’s in gesprek gaan in hun eigen taal, ook als dat geen Nederlands is. StemChat spreekt naast het Fries, namelijk ook Turks, Pools en Marokkaans. Of eigenlijk alle talen van de wereld, omdat de bot gebaseerd is op het GPT4 model van Open AI.

Het instituut Digitale Intelligentie is geadviseerd door tech agency IGNE (Igne.nl), die heeft gezorgd voor datacollectie en website realisatie, terwijl de AI-chatfunctie is opgezet en ingericht door het Instituut Digitale Intelligentie zelf.

Gerelateerde berichten...