Markt voor bedrijfssoftware onttrekt zich aan krimp

Fred Teunissen

De totale Nederlandse ict-sector is van 2008 tot en met 2013 met bijna 12 procent gekrompen, maar de softwaresector ontsnapt aan deze neerwaartse beweging met een groei van bijna 17 procent en die groei gaat door. Aldus het rapport Trends in bedrijfssoftware 2013-2014 van AME Research.

De groei in de markt voor bedrijfssoftware zit ’m vooral in cloud-diensten, data access en -analyse, collaboratiesoftware en social software, CRM, security en software voor netwerkmanagement, aldus het onderzoeksbureau. Maar ook de markt voor ERP-sofware groeit nog steeds. De totale omzet voor dit segment is in 2012 gestegen met 3,6 procent tot €1,87 miljard. SAP en Oracle zijn ERP-marktleiders in Nederland. Wolters Kluwer komt op de derde plaats, vóór Unit4 en Raet.

Sterke groeiers
In 2012 toonden Ortec (+27,7%), QAD Netherlands (+23,2%), CTAC (+18,4%) en AFAS (+13,9%) een zeer sterke autonome omzetgroei, meldt AME Research. Ortec is specialist in planning software, waaronder roosterplanning. QAD richt zich met zowel on-premise als cloud ERP-software vooral op productiebedrijven. CTAC is een SAP-huis en AFAS concentreert zich met een ERP- en HRM-suite op het MKB, zorg en onderwijs in Nederland. Exact en Unit4 hebben er meer moeite mee om hun binnenlandse omzet een boost te geven. Zij komen met een groei van 2,7 procent en 2,4 procent respectievelijk nauwelijks boven de inflatie uit.

Sterke dalers
De sterkste omzetdaling toonde Qurius dat inmiddels van de markt verdwenen is en door het Franse Prodware werd gekocht. IFS (Zweeds) en Isah (voor de klantorder gestuurde maakindustrie) maakten pas op de plaats. Ook de leverancier van BPM- en PaaS-software Cordys, dat werd overgenomen door Open Text zag in 2012 de omzet dalen.

Top 10
In het rapport van AME Research is een rangschikking naar omzet van de Nederlandse bedrijfssoftware opgenomen. De moeilijkheid waar het bureau bij de berekening daarvan op stuit, is dat niet alle leveranciers hun Nederlandse omzet apart vermelden in hun jaarverslagen. SAP, Unit4, Exact en Afas doen dat wel, maar Oracle en Infor doen dat niet. Daar is aan de hand van de jaarverslagen een schatting gemaakt. Ook de omzet van Microsoft Business Solutions en in het bijzonder die van de productlijn Microsoft Dynamics in Nederland is onbekend. Ook daar heeft AME Research een schatting gemaakt, die leidt tot een veertiende plek met een omzet van 35 miljoen.
De Top 10 (met tussen haakjes de afgeronde omzet 2012 in miljoenen euro’s) ziet er als volgt uit: SAP (393), Oracle (232), Wolters Kluwer (212), Unit 4 (141), Raet (137), Exact (97), ADP (97), Infor (79), CTAC (66) en Afas (64).

Het uitgebreide rapport Trends in bedrijfssoftware 2013-2014 is online verkrijgbaar via www.ame.nl.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...