Microsoft Azure meest gebruikte cloud-platform in Nederland

omgeving

Nederlandse bedrijven maken het meest gebruik van de clouddiensten van Microsoft Azure (63%). Een tweede plek is weggelegd voor Google Cloud Platform (34%) en op de derde plaats staat Amazon Web Services (20%). Dit blijkt uit onderzoek van IT-consultancy organisatie Axxes onder bijna 600 Nederlandse IT’ers. Opvallende cijfers, aangezien AWS wereldwijd wel het grootste marktaandeel heeft.

Volledige integratie cloud

De afgelopen jaren is het gebruik van cloudplatformen geïntegreerd in het Nederlandse bedrijfsleven. Wie eenmaal voor een bepaald platform koos, blijft daar langere tijd. Zo verwachten IT’ers dat hun organisaties over drie jaar nog volop gebruikmaken van Microsoft Azure (64%), Google Cloud Platform (33%) en Amazon Web Services (14%). Het lijkt er dus niet op dat AWS de komende jaren in populariteit zal toenemen in Nederland. Slechts zeven procent van de IT’ers geeft aan te werken bij een organisatie die nog geen cloudplatform gebruikt.

Top 3 programmeertalen

De IT’ers zijn ook gevraagd om de nabije toekomst van programmeertalen in te schatten. 80 procent van de IT-consultants ziet programmeertalen niet binnen drie jaar verdwijnen. Zij verwachten zelf dan met name te werken met Javascript (41%), Java (38%) en Python (35%). Waar Javascript en Java afnemen in belang ten opzichte van vandaag, lijkt Python terrein te winnen. Niet gek, aangezien Python een toonaangevende programmeertaal is voor Machine Learning en Artificial Intelligence.

Roel van Heurck, Business Lead Nederland bij Axxes: “Het is interessant om te zien dat AWS in Nederland een klein marktaandeel heeft. Dat valt te verklaren door het feit dat het de enige cloudprovider in de top drie is zonder datacenter in Nederland. Dat kan op technisch en wettelijk vlak natuurlijk verschillende nadelen met zich meebrengen. Om bijvoorbeeld aan de AVG te voldoen, zit je veiliger met Google Cloud of Microsoft Azure. Wanneer we naar de programmeertalen kijken is het mooi om te zien dat er veel van Python wordt verwacht. Dit is een programmeertaal waar op veel hogescholen en universiteiten nog vaak les in wordt gegeven. Deze taal is voor beginners erg toegankelijk en makkelijk aan te leren. Als IT-consultancy organisatie blijven we de ontwikkelingen binnen technologieën en programmeertalen op de voet volgen.”

Gerelateerde berichten...