De mobiele iDEAL-betaling steeg met de helft in 2017

De mobiele iDEAL-betaling is een doorslaand succes. Het totale aantal iDEAL-transacties steeg afgelopen jaar met 33,8 procent naar 378,2 miljoen betalingen. Het aandeel mobiele iDEAL-transacties liep op tot meer dan de helft.

2017 was ook het jaar waarin veilige iDEAL-betalingen tussen consumenten onderling doorbraken, onder andere met betaalverzoeken via mobiel bankieren en via Marktplaats.
Groeistuip voor e-commerce en online betalen

Op Koningsdag 2016 werd de miljardste iDEAL-betaling uitgevoerd. Dit was ruim 10 jaar na de start van iDEAL in oktober 2005. Voor de volgende 500 miljoen betalingen waren nog maar anderhalf jaar nodig. Eind oktober 2017 werd de 1,5 miljardste iDEAL-betaling geregistreerd. Met een gemiddeld bedrag van ruim 86 euro per betaling, werd vorig jaar ruim 32,5 miljard euro omgezet.

De sterke groei van iDEAL is mede te danken aan de nog steeds snel groeiende online handel (e-commerce) in Nederland. iDEAL groeide de afgelopen jaren echter sneller dan de markt. Daardoor verwierf het een marktaandeel van 57 procent in de e-commerce.

Inmiddels bieden webwinkels uit 60 landen iDEAL als betaalmiddel aan Nederlandse consumenten aan. Buiten de traditionele e-commerce heeft iDEAL ook een sterke positie ingenomen. Bijvoorbeeld voor het online betalen van facturen, gemeentebelastingen, prepaid telefoontegoeden en verkeersboetes.

 

iDEAL tussen consumenten neemt vlucht

Het gebruik van iDEAL voor veilige, cashloze betalingen tussen consumenten nam in 2017 een grote vlucht. Die betalingen zijn mogelijk met betaalverzoeken via bankapps en bijvoorbeeld via Marktplaats.

Sinds de start in december 2016 is het aandeel iDEAL-betalingen tussen consumenten onderling uitgegroeid tot bijna 7 procent van het totale aantal iDEAL-betalingen.

 

In 2018: iDEAL QR voor iedereen

In 2018 gaan banken hun mobiele apps uitbreiden met de mogelijkheid om iDEAL QR-codes te scannen. Alle 8 miljoen Nederlandse gebruikers van mobiele bankapps kunnen dan iDEAL QR-codes op kassabonnen, papieren facturen of beeldschermen met hun smartphone scannen. Zo kunnen ze in nog meer situaties veilig met iDEAL betalen. Denk daarbij aan  bezorgmaaltijden, donaties, doktersrekeningen en onbemande automaten en diensten.

X