Navigatie-app komende dagen onbetrouwbaar bij nieuwe maximum snelheid

navigatie-app

Elke navigatie-app blijkt anders om te gaan met de nieuwe snelheidslimiet. Die ging afgelopen nacht in op autosnelwegen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. Het advies is dan ook om goed te letten op de borden en niet op de meldingen van de apps.

Rijkswaterstaat begon donderdagavond en nacht met verwisselen van de borden langs de snelweg van 120 naar 100 kilometer per uur overdag. Dat is niet meteen voor elkaar. Het Rijk heeft tot en met komende maandagochtend vroeg nodig om alles voor elkaar te krijgen.

De bedoeling is dat de hele operatie voor de maandagochtendspits klaar moet zijn. Zodra het nieuwe bord er staat geldt ook die snelheid. Vanaf dan kan de politie dus ook boetes uitdelen. Wat de diverse navigatie-apps aangeven loopt in deze periode dus achter bij de werkelijke situatie.

 

Datapunten

De diverse bedrijven achter de systemen zijn al wel druk bezig met de uitrol van updates, zo ontdekte de NOS. De navigatie-app van TomTom komt op maandag. Het bedrijf krijgt bericht van  Rijkswaterstaat als alles klaar is. Het bedrijf verwerkt alle wijzigingen dan in een keer.

Flitsmeister gaat anders te werk. Alle aanpassingen zijn meteen in de nacht van donderdag op vrijdag ingevoerd. Dat kan soms betekenen dat de app al de nieuwe snelheid hanteert, terwijl de oude borden er nog staan.

Google Maps onderneemt ook actie. De kaarten van de techreus tonen sinds vorige maand ook de geldende snelheidslimieten. Google pakt het juist weer geleidelijk aan. De uitrol begint vandaag en is, net als bij Rijkswaterstaat, maandagochtend helemaal rond.

Waze heeft een probleem. Een woordvoerder laat aan de NOS weten dat zij nog geen wijzigingen kunnen doorvoeren. Voornaamste probleem hier is dat het de dienst nog niet lukt om om te gaan met de verschillen in snelheid van overdag en in de avond en nacht. Daarom staan in deze app ook na maandag nog de huidige snelheden.

Wie gebruik maakt van de ingebouwde autosystemen van TomTom moet even langs de dealer. Voor de zogenaamde ‘Tomtomkastjes’ is sinds eind februari al een update in omloop. Het gaat hier naar schatting van de Bovag om een paar miljoen auto’s. Dat zijn bijvoorbeeld ook systemen van kaartenmaker Here die zijn ingebouwd in bijvoorbeeld Volkswagen en BMW.

 

Gerelateerde berichten...