Nederlanders kopen massaal gadgets en elektronica in webshops buiten de EU

Met Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis in aantocht shopt Nederland er op los. Ook in webshops buiten de Europese Unie en vaak gaat het om gadgets en electronica.

Zo’n 70% van de Nederlanders is de komende maanden zeker of zeer waarschijnlijk van plan aankopen te doen in een webshop buiten de Europese Unie, bij 54% van de aankopen gaat het om elektronica en gadgets.

Dit blijkt uit een peiling in opdracht van de Nederlandse Douane. Onder deze shoppers is veel onwetendheid over de regels die gelden voor bijvoorbeeld btw en invoerheffingen. Om verrassingen over bijkomende kosten bij aflevering van pakketjes te voorkomen, start de Douane een campagne voor iedereen die online shopt.

 

Kosten

De kosten van het verzenden van die gadgets zijn bij bijna vier op de tien internetshoppers (37,4%) weleens hoger uitgevallen. dit komt vooral omdat bij aflevering van aankopen uit een webshop buiten de Europese Unie extra kosten in rekening werden gebracht.

Veel van deze internetshoppers baalden hiervan, omdat zij vooraf niet wisten van deze kosten. Toch besluit 86,6% de bijkomende kosten bij aflevering te betalen en geen afstand te doen van hun pakket.

Daniela de Roo van de Douane licht toe: “Met deze campagne willen wij voorkomen dat online shoppers worden geconfronteerd met onverwacht duurder uitvallende aankopen. Bijvoorbeeld door vooraf te checken waar je online koopt en welke regels er gelden. Dus laat je niet verrassen en check www.douane.nl/internetaankopen. Hier vind je ook uitleg over producten die niet, of met restricties, ingevoerd mogen worden. Vragen kun je 24/7 stellen aan de virtuele assistent.”

Gadgets bovenaan

Elektronica en gadgets staat met stip bovenaan de lijst van aankopen in webshops buiten de EU (54,2%). Mannen kopen aanzienlijk vaker elektronica en gadgets dan vrouwen (68,8% tegenover 39,1%).

Van de internetshoppers tot 30 jaar geeft 62,7% aan elektronica en gadgets te kopen in webshops buiten de EU. Van alle Nederlanders staan Overijsselaars met 66,2%, bovenaan als het om shoppen van tech-producten gaat, Zeeuwen vormen de kleinste groep (41,2%).

 

Economisch rapport bevestigt

Ieder jaar shopt de gemiddelde Nederlander meer bij buitenlandse webshops. Vooral China is populair. Dit bleek eerder ook al uit het Ecommerce rapport 2019.

Het aantal mensen dat enkel in Nederland online winkelt daalde in die periode van 63 naar 51 procent. Negen procent van de Nederlanders hun online aankopen vorig jaar enkel bij webshops over de grens.

 

Tips

De Douane controleert dagelijks talloze pakketjes die afkomstig zijn van landen buiten de Europese Unie. Voor alle hulpsinten en -kerstmannen vijf tips voor internetaankopen op een rij:

  • Check op de website altijd waar een webshop gevestigd is. Als de contactgegevens niet bekend zijn, zoek het bedrijf dan op in Google om ervaringen van anderen te checken
  • Controleer bij bestellingen met een totaalwaarde boven de €22 of de btw op je factuur staat. Zo niet, houd er dan rekening mee dat je deze bij aflevering van je pakket moet betalen, plus de inklaringskosten
  • Realiseer je dat je over online aankopen met een totaalwaarde boven de €150 ook invoerrechten betaalt
  • Houd er rekening mee dat je niet alles wat online te koop is, mag invoeren
  • Ga voor vragen over eventuele bijkomende kosten en regels naar Douane.nl/internetaankopen en stel je vraag aan de virtuele assistent.

Gerelateerde berichten...

X