Interview met directeur Nederland ICT

Interview met directeur Nederland ICT

Sinds enkele weken heeft brancheorganisatie Nederland ICT een nieuwe directeur: Lotte de Bruijn. Wie is zij en wat staat er op haar agenda de komende jaren?

De Bruijn is bepaald geen vreemde eend in de ict-bijt. Naar eigen zeggen is ze opgegroeid met ICT. “Mijn vader zat in de ICT dus het is mij eigenlijk met de paplepel ingegoten. Het lag voor hand dat ik na mijn studie ook de ICT in zou gaan.” Ze werkte ruim een jaar bij marketing & communicatie van IBM, waarna ze begin 2007 overstapte naar Dell. Daar was ze accountmanager en salesmanager.

Waanzinnig boeiend
Ongeveer tweeënhalf jaar geleden richtte ze het Young ICT Professionals (YIP) netwerk op. “Ik zag dat de jongeren in de ICT zich nog niet hadden verenigd, zoals in de bancaire wereld. Ik vind ICT een waanzinnig boeiende industrie om voor te werken en ik weet dat heel veel mensen om mij heen dat ook vinden. Er is enorm veel energie en passie in onze sector en een vereniging als YIP versterkt die dynamiek.” YIP valt onder de vlag van Nederland ICT, dus De Bruijn is bij haar aantreden al goed bekend met het reilen en zeilen binnen de organisatie.

Onderzoek
De ict-sector staat aan de vooravond van grote veranderingen. Nu al hebben technologische ontwikkelingen een enorme impact op economie en maatschappij, en dat zal alleen maar groter worden. “Wij zullen onderzoek blijven verrichten naar alle ontwikkelingen en trends,” vertelt De Bruijn. “Zoiets als internet of things is zeker nog niet bij iedereen bekend en rond zo’n ontwikkeling ontstaan weer nieuwe bedrijven, die wij uiteraard graag binnen Nederland ICT verwelkomen. Andere onderwerpen op onze agenda zijn cloud computing, big data, 3D-printing en aanverwante issues als privacy, security en milieu en duurzaamheid. Het leuke is dat we vaak nog niet precies kunnen zien hoe veelomvattend een issue is of kan worden. Het is dan ook een enorm speelveld.”

Slimme investering
Een ander onderwerp is de mismatch die nog altijd bestaat tussen vraag naar hoog opgeleide ict’ers en het aanbod. “Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor de economische groei,” erkend De Bruijn. “We moeten niet vergeten dat onze sector sinds 1985 verantwoordelijk is voor 60 procent van de economische groei. Daarom moeten we iets doen aan die mismatch, te beginnen bij de scholen. Daar kunnen we iets betekenen om het nerdy imago dat nog altijd aan ICT kleeft, wat op te poetsen. Op scholen benadrukken we ook dat ICT hele goede carrièrekansen biedt. Dat je met een ict-opleiding echt een slimme investering doet in je eigen toekomst.”

Silicon Delta
Ook zal De Bruijn zich actief inzetten voor de positie van Nederland in de internationale arena. “Onze softwaresector, zeker in gaming, heeft een hele goede positie, en voor datacenters is Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats. Wij zijn een prachtige proeftuin en hebben enorme potentie om uit te groeien tot, zoals onze voorzitter Bart Hogendoorn dat noemt, een Silicon Delta. Daar ligt een schone taak voor mij, mijn team en alle ervaren mensen binnen Nederland ICT. Wat dat aangaat heb ik een mooi vooruitzicht.”