Pink Elephant wil af van het traditionele reseller-model

Pink Elephant wil af van het traditionele reseller-model

Pink Elephant wil breken met het traditionele reseller-model. Volgens CEO Piet van Vugt heeft deze vorm van eenrichtingsverkeer een remmende werking op innovatie. Van Vugt: “Pink Elephant wil technologisch en zakelijk gesprekspartner zijn van leveranciers. Wij investeren daarom veel in nieuwe partnerships met partijen als Mendix en Synerscope, waarmee we samen klanten benaderen en vernieuwende producten ontwikkelen.”

Pink Elephant kijkt na de voltooide bedrijfstransformatie in februari nu ook kritisch naar het partnerecosysteem. De strategiewijziging houdt in dat veel oude reseller-relaties plaats moeten maken voor bredere samenwerkingsverbanden met veelal jonge technologiebedrijven. “We bewegen weg van het traditionele resellermodel,” zegt Van Vugt. “Er is weliswaar nog steeds vraag naar standaardsoftware, maar de echte groei zit in vernieuwende oplossingen zoals ons Claims 2020 applicatieplatform voor de verzekeringsbranche. Dergelijke producten zouden we onmogelijk kunnen ontwikkelen in een traditionele reseller-relatie.”

Mendix
Pink Elephant heeft al enkele jaren een hechte band met Mendix, waarbij veel wordt samengewerkt op het gebied van software- en marktontwikkeling. Uit deze partnership ontstonden onder andere het Claims 2020-platform en nieuwe app-stores die worden ontwikkeld voor de zorg, overheid en gemeentes. Derek Roos, CEO en medeoprichter van Mendix, noemt de samenwerking met Pink Elephant erg succesvol. “Pink Elephant is voor ons een belangrijke partner. Zij gebruiken Mendix om marktspecifieke oplossingen te ontwikkelen die precies aansluiten op de problemen die in bepaalde businessunits spelen. Door de marktkennis van Pink en de flexibiliteit van Mendix te combineren, kunnen wij samen in hoog tempo businesswaarde leveren aan klanten.”

Van Vugt beaamt dat Mendix een uiterst strategische partner is, met wie Pink Elephant snel nieuwe oplossingen in de markt kan zetten. “Wij willen onze klanten optimaal bedienen,” zegt Van Vugt. “Dat kan niet met organisaties die vastzitten in een traditioneel resellermodel. Met Mendix gaan wij samen in gesprek met klanten. We bundelen onze expertise en met het Mendix-platform als basis bouwen wij vervolgens functionaliteit waar klanten of hele marktsegmenten van profiteren.”

Synerscope
Een nieuwe ster in het partnerecosysteem van Pink Elephant is de snelgroeiende start-up SynerScope, dat zijn wortels heeft in de Universiteit van Eindhoven. Het bedrijf past data-intensive visualisation, vergelijkbaar met MRI-scantechnologie, op een uiterst vernieuwende manier toe op Big Data.

“Het menselijk brein kan visuele informatie veel sneller interpreteren dan lange tabellen met cijfers,” zegt Jan Kees Buenen, CEO van Synerscope. “Met SynerScope kunnen gebruikers op een interactieve en visuele manier verbanden ontdekken in enorme hoeveelheden data. Daar is veel vraag naar bij onder andere banken en verzekeraars. Een traditionele Business Intelligence-cyclus duurt weken tot maanden, maar wij doen dat in minuten tot uren.”

Toen Buenen in 2013 kennismaakte met Van Vugt, was er zoveel wederzijds enthousiasme dat Pink Elephant en SynerScope vrijwel direct samen bij een nieuwe klant op gesprek gingen. Van Vugt: “Er was een directe klik met SynerScope en inmiddels werken we aan een veel bredere strategische partnership om hun product in een veel breder platform aan diverse markten te gaan leveren.” Volgens Buenen is de samenwerking met Pink Elephant voor beide partijen interessant: “Voor SynerScope is het een unieke kans om ons product aan grote internationale klanten van Pink Elephant te kunnen leveren. Pink voegt de kennis van markten en implementatie toe aan ons product, terwijl wij ons kunnen blijven focussen op het verder ontwikkelen van de technologie. Zo kunnen wij samen een brede oplossing in de markt zetten die een uiterst tactisch antwoord geeft op het vraagstuk van Big Data.”

Ecosysteem
Volgens Pink Elephant ligt de toekomst van zakelijke IT-oplossingen niet meer in het leveren van standaardsoftware, maar in marktspecifieke platformen. Van Vugt: “Wat software ons kan bieden is inmiddels wel uitgekristalliseerd. Nu gaat het er vooral om hoe je die software zo optimaal mogelijk laat aansluiten op de business. Wij zien een groot productaanbod, flexibele applicatieplatformen en een dynamisch partnerecosysteem als de ideale combinatie om dat te realiseren. Mendix en SynerScope zijn goede partners, maar wij zijn altijd op zoek naar nieuwe innovatieve IT-bedrijven die onze visie delen.