Het overgrote deel van de bedrijfsleiders roept op tot duidelijker AI-leiderschap om risico’s te vermijden en beter te kunnen innoveren. Er is een verantwoordelijkheidscrisis als het gaat om AI. Dat blijkt uit onderzoek van NTT DATA.
Bedrijven staan haast in de rij om AI te adopteren, maar een kloof in verantwoordelijkheid dreigt de vooruitgang te ondermijnen. Ruim 80% van de leidinggevenden erkent dat leiderschap, bestuur en de bereidheid van personeel geen gelijke tred houdt met ontwikkelingen rond AI. Investeringen, veiligheid en het vertrouwen van het publiek komen daardoor in gevaar.
Het rapport, The AI Responsibility Gap: Why Leadership is the Missing Link, heeft deze inzichten uit contacten met meer dan 2.300 beslissers in 34 landen. De belangrijkste bevinding is wel de dringende behoefte aan een leiderschapsgedreven mandaat om AI-innovatie op één lijn te brengen met ethische verantwoordelijkheid.
“Onze bevindingen laten zien dat innovatie zonder verantwoordelijkheid een risicovermenigvuldiger is”, zegt Abhijit Dubey, Chief Executive Officer van NTT DATA, Inc. “Organisaties hebben leiderschapsgedreven AI-strategieën nodig om deze kloof te dichten, voordat de vooruitgang stagneert en het vertrouwen erodeert.”
Kloof wordt steeds groter
Belangrijkste bevinding is dan ook dat de verantwoordelijkheidscrisis en de kloof die daaruit voortkomt steeds groter wordt. Innovatie versus verantwoordelijkheid is volgens de onderzoekers een gevecht in de bestuurskamer.
De C-suite is intussen verdeeld. Een derde van de leidinggevenden vindt dat verantwoordelijkheid belangrijker is dan innovatie. Nog een derde geeft prioriteit aan innovatie boven veiligheid en het resterende derde beoordeelt ze gelijk.
Er is grote onzekerheid over de regelgeving en dat remt de groei. Meer dan 80% van de leiders zegt dat onduidelijke overheidsregels de investeringen en implementatie van AI belemmert. Dat leidt tot vertraagde adoptie.
Beveiliging en ethiek lopen flink achter op AI-ambities. En dus maakt 89% van de C-suite leiders zich zorgen over AI-beveiligingsrisico’s. Toch gelooft slechts 24% van de CISO’s dat hun organisaties een sterk raamwerk hebben om AI-risico’s en waardecreatie in evenwicht te brengen.
Verder blijkt dat ook het personeelsbestand er niet klaar voor is. Zeker 67% van de respondenten van het onderzoek zegt dat hun werknemers niet over de vaardigheden beschikken om effectief met AI te werken. Daarbij zegt 72% dat ze geen AI-beleid hebben om verantwoord gebruik te begeleiden.
Er zijn ook zorgen over duurzaamheid. Driekwart van de leiders zegt dat AI-ambities in strijd zijn met de duurzaamheidsdoelstellingen van bedrijven. Organisaties worden gedwongen om energie-intensieve AI-oplossingen te heroverwegen.
Opbouw AI moet van begin tot eind verantwoordelijk zijn
Het belangrijkste advies van het rapport is dan ook dat AI, inclusief GenAI, vanaf de basis en van begin tot eind op verantwoorde wijze opgebouwd moet zijn. Dat betekent integratie van beveiliging, compliance en transparantie.
Leiders moeten zelf verder gaan dan de wettelijke vereisten en voldoen aan de ethische en sociale normen van AI. Organisaties moeten daarbij werknemers bijscholen om samen te werken met AI.
Verder is mondiale samenwerking op het gebied van AI-beleid een noodzaak. Bedrijven, toezichthouders en marktleiders moeten samen duidelijkere, uitvoerbare AI-beheerskaders creëren en mondiale AI-normen vast te stellen. Alleen zo kun je een grotere verantwoordelijkheidscrisis voorkomen.
Tip:
- Balans tussen snelle innovatie en betrouwbare AI-implementatie