NLdigital: regeerakkoord digitaalste ooit, crux in uitwerking

glasvezel met licht ACM Telecommonitor

De lat lag niet hoog, maar we mogen wel vaststellen dat het nieuwe regeerakkoord meer digitalisering bevat dan eerdere akkoorden. Dat stelt branchevereniging NLdigital in een reactie op het coalitieakkoord dat eerder deze week naar buiten kwam.

Maar volgens NLdigital is zelfs dat hele subhoofdstuk over digitalisering niet genoeg. “Zo ver zijn we helaas nog niet.”

Aanknopingspunten

Onder het kopje “Digitalisering” staat het regeerakkoord: “Nederland wordt het digitale knooppunt van Europa en krijgt robuust, supersnel en veilig internet in alle delen van het land”. Dat zijn ambities die NLdigital als muziek in de oren klinkt. “Met onze coalitie van telecompartijen en NLConnect willen wij de laatste 20.000 huishoudens op snel internet aansluiten. Het doet ons goed om steun  te vinden in het regeerakkoord. Helaas ontbreekt 5G echter. Investeringen daarin zijn een noodzaak om voor deze ambitie. Om van Nederland het digitale knooppunt van Europa te maken is het noodzaak dat we de 3,5GHz frequentie zo snel mogelijk maar bovenal zorgvuldig veilen.”

Digitale Vaardigheden

De curriculumherziening is expliciet genoemd als inzet voor de komende jaren. De brancheorganisatie vindt het daarbij wel teleurstellend dat digitale geletterdheid ontbrak. “We zien wel haakjes bij de aandacht die er is in het subhoofdstuk Digitalisering voor digitale vaardigheden en hulpmiddelen voor leerkrachten. Dus onze hoop is nu gevestigd op de uitwerking van het ministerie van OCW.”

Op het vlak van leven lang ontwikkelen meldt het akkoord inzet op om- en bijscholing.  Helaas staat het tekort aan ICT’ers niet apart genoemd van het tekort aan technisch personeel. De brancheorganisatie zegt ervoor te gaan waken dat dit personeel daarbij niet vergeten word. Er zijn ook zorgen of het opschalingsproject van de HCA-ICT wel gefinancierd wordt, want alleen daarmee kun je die tekorten in de sector snel inlopen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...