NLdigital: weinig aandacht voor cyber in Voorjaarsnota

binnenhof vanaf de vijver

In de Voorjaarsnota 2023 is naar bar weinig aandacht voor digitalisering. Dat stelt branchevereniging NLdigital in een eerste beschouwing van de impact op de digitale sector van de nota. Het stopzetten van de STAP-regeling is volgens de vereniging een flinke stap terug, maar gelukkig blijven de uitgaven voor digitalisering buiten schot.

Wat direct opvalt is dat er geen wijzigingen zijn voor digitalisering in de 232 pagina’s. Digitaal of varianten ervan komt slechts 9 keer terug, en cyber komt zelfs geheel niet voor.

Het Kabinet zette en streep door de scholingssubsidie STAP. Dat is volgens NLdigital pijnlijk omdat deze regeling het belang van Leven Lang Ontwikkeling voor een groot deel van werkend Nederland op de kaart heeft gezet. Ondanks kritiek op de relevantie van sommige van de aangeboden opleidingen zaten er verbeteringen aan te komen. Daarbij zou er meer aandacht komen voor opleidingen die relevant zijn voor de krapte-sectoren, waaronder ICT.

NLdigital vindt het schrappen van de STAP dan ook pijnlijk en onverstandig. “De onderbouwing voor deze maatregel, en belangrijker nog, een visie op een alternatief voor het stimuleren van Leven Lang Ontwikkelen ontbreken. Het staat haaks op de eerdere ambities van het Kabinet en de adviezen van bijvoorbeeld de commissie Borstlap. Hierin wordt gesteld dat zonder structureel beleid voor leven lang ontwikkelen we de problemen op de arbeidsmarkt niet kunnen aanpakken. De STAP-regeling was het voornaamste onderdeel van het LLO-beleid van dit Kabinet. Door dit te schrappen stopt het Kabinet nu de facto met dit beleid.”

Ook voor de leden van NLdigital die particulier opleiden en trainingen aanboden via de STAP-regeling is dit een klap. Ze hebben veel geïnvesteerd in de specifieke processen die nodig waren om trainingen via STAP aan te bieden en zijn nog in onzekerheid over hoe de STAP in 2023 wordt afgerond. Ook het UWV is bezorgd en weet nog niet waar ze aan toe is voor de rest van 2023.

Klimaatmaatregelen

Tegelijk met de voorjaarsnota presenteerde het kabinet een aanvullend pakket klimaatmaatregelen. Hiermee moet de ambitie uit het Coalitieakkoord van 60% CO2-reductie ten opzicht van 1990 weer in beeld komen. In de brief staan ook sectoroverstijgende maatregelen. Een aantal van deze maatregelen zijn relevant voor de ICT-sector.

  • Elektriciteitssector: in 2035 al een CO2-vrije elektriciteitsproductie. Naast investeringen in infra, slimmer gebruik van elektriciteit (balansering).
  • Industrie: ook aandacht voor bedrijven buiten de grote industrieclusters (cluster 6), extra ondersteuning op knelpunten infra. Stimulering circulariteit.
  • Mobiliteit: doel voor CO2-reductie voor werkgebonden personenmobiliteit wordt verhoogd door extra prikkels voor werkgevers voor EV, OV en fiets.
  • Gebouwde omgeving: uitfasering slechte energielabels en extra stimulering van warmtenetten via Warmte Infrastructuur Subsidieregeling (WIS).
Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...