Orgaandonatie anno nu: mensenlevens redden met behulp van big data

arts vrouw met stethoscoop borstkanker

Wanneer iemand overlijdt, stopt diens levensklok met tikken. Tegelijkertijd beginnen er drie andere stopwatches te lopen. Orgaandonatie van één overledene kan acht levens redden. Maar dan moet er wel razendsnel worden gehandeld! UNOS – een non-profitorganisatie die in de Verenigde Staten orgaandonaties coördineert en faciliteert – zet met succes big data-oplossingen in om vraag en aanbod beter op elkaar aan te sluiten.

 

Stopwatch 1:

Iedere arts heeft een uur om te beslissen of hij een via donatie aangeboden orgaan accepteert of niet.

 

Stopwatch 2:

de levensduur van het lichaamloze orgaan – een nier kan na maximaal acht uur nog worden gebruikt, een hart na slechts vier tot zes uur.

 

Stopwatch 3:

De chirurg moet tijdig de juiste informatie hebben, voordat hij aan een transplantatieoperatie kan beginnen. Deze tijdsdruk is slechts één kant van het verhaal van orgaandonatie. De andere kant is de schreeuwende behoefte aan donoren. Er staan in de VS maar liefst 120 duizend mensen op een wachtlijst voor orgaandonatie, van wie er dagelijks 22 overlijden. Gelukkig worden er tegelijkertijd dagelijks 55 mensen ‘gered’ via orgaandonatie. In Europa is de situatie niet anders.

 

Hoe zit het in Europa?

Eurotransplant – de Europese evenknie van UNOS – faciliteert de uitwisseling van donororganen tussen acht Europese landen. Ton Valkering, Manager Business Support bij Eurotransplant, wijst op overeenkomsten en verschillen tussen Europa en de Verenigde Staten: “Allereerst moet je onderscheid maken tussen het moment van allocatie van organen, en bestudering van data achteraf.

Evenals bij UNOS vindt de allocatie van organen plaats via een goed werkend transactiesysteem, waarin snel handelen centraal staat. Het verzamelen van data en het achteraf beoordelen en analyseren ervan is een ander aspect. Natuurlijk opent big data nieuwe ondersteuningsmogelijkheden om het beslissingsproces te verbeteren. Anders dan UNOS heeft Eurotransplant te maken met acht landen die het vastleggen van data op verschillende manieren hebben gereguleerd.

Bij het verzamelen en interpreteren van data is de juiste onderzoeksvraag van groot belang. Dit hangt samen met privacy issues rondom de data van individuele patiënten en gevallen. Big data kan helpen bij studies om de uitwisseling van donororganen verder te verbeteren. We moeten voorkomen dat we met de mogelijkheden van big data technologie allerlei verwachtingen scheppen. Vanwege privacy wetgeving of andere niet-technische redenen kunnen die namelijk niet realiseerbaar blijken.”

 

Slimme inzet software

Het draait in orgaandonatie dus om tijd, om mensenlevens en om geld, veel geld. Hierbij draait alles om (big) data en informatie. Aanbieders en vragers moeten tijdig weten wie aan de voorwaarden voldoet om een orgaan met succes te transplanteren. Hoe beter dat op elkaar is afgestemd, hoe minder kostbare organen er verloren gaan en hoe meer mensenlevens er kunnen worden gered. Voorheen werd dit allemaal handmatig verwerkt. Met behulp van real-time open source software van Talend is UNOS erin geslaagd om de benodigde tijd van data-integratie van 18 naar 3/4 uur terug te brengen.

Daardoor zijn transplantatiecentra veel sneller op de hoogte van alle getransplanteerde organen en hoe het hun ontvangers sindsdien is vergaan. Zowel aanbieders als vragers kunnen hierdoor betere beslissingen nemen.

Volgens Alex Tulchinsky, CTO bij UNOS, speelt zijn organisatie een cruciale rol in dit speelveld: “UNOS wil ervoor zorgen dat meer informatie sneller beschikbaar komt voor transplantatieprofessionals.” Brian Sullivan, voorheen Director of Technology Operations bij UNOS, vult aan: “Enerzijds hebben we zeer beperkte resources voor orgaantransplantatie, terwijl er aan de andere kant ontzettend veel mensen op organen wachten. De klinieken die zich bezighouden met transplantatie willen die beperkte resources zo efficiënt mogelijk gebruiken.”

Lees het hele verhaal online of in ICT/Zorg van september.

Gerelateerde berichten...