Proef met AI levert Franse belastingdienst 10 miljoen extra op

AI

Een proef met toegepaste AI op luchtfoto’s van de Franse belastingdienst leverde de schatkist in korte tijd zeker tien miljoen euro extra op.  Dat meldde de Britse krant The Guardian. Via kunstmatige intelligentie en Google Maps werden belastingontduikers opgespoord.

Vorig jaar draaide de pilot, waar naast Google ook Capgemini aan meedeed, in negen departementen in het land. De luchtfoto’s  werden vergeleken met informatie uit het lokale kadaster om zo niet-aangemelde bouwwerken op te sporen. Dat waren in dit geval zwembaden, omdat je die makkelijk kunt herkennen op een luchtfoto.

Verplicht melden

Anders dan in ons land is het in Frankrijk bij wet verplicht om nieuwbouw of een verbouwing binnen negentig dagen nadat het project is opgeleverd aan te geven. Dat moet omdat de onroerendgoedbelasting uitgaat van de huurwaarde van dat vastgoed. Dat betekent dat nieuwbouw, renovatie of verbouwing vaak zal leiden tot een soms forse belastingverhoging. Zo levert een permanent zwembad van rond de dertig vierkante meter de schatkist per huis zeker 200 euro extra per jaar op.

Via het onderzoek vond de fiscus zeker twintigduizend zwembaden die niet waren opgegeven. De software met de AI kon daarbij de opzetbaden goed van de permanente baden onderscheiden. Op die manier ontdekte de Belastingdienst in totaal 20.356 zwembaden die niet waren aangemeld. Zo kregen vele eigenaren een flinke naheffing in de bus.

Succes

Het slagen van de pilot betekent dat het systeem nu landelijk gaat draaien. De fiscus schat in dat dit nog zeker twintig miljoen extra gaat opleveren.

En naast de opsporing van niet-aangegeven zwembaden wil de Franse belastingdienst ook nieuw geplaatste bijgebouwen, aanbouwen en bijvoorbeeld veranda’s die niet zijn opgegeven met deze methode gaan opsporen. De makers zeggen daarvan echter dat het systeem daar nog niet klaar voor is. Zo kan de software uit de luchtfoto nog niet achterhalen of iets een permanent gebouw is of bijvoorbeeld een tent, een stuk zeildoek of een aangebouwd terras.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...