Ransomwaresite die KNVB aanviel ontmanteld

bedrijven hacken ransomwaresite

De ransomwaresite van de hackersgroep Lockbit is uit de lucht. De hackersgroep achter de site viel eerder ook de KNVB aanviel. Behalve Europol, NCA en de FBI werkte ook de Nederlandse politie mee aan ‘operation cronos’.

Het was uiteindelijk de Britse National Crime Agency die de website van Lockbit in beslag nam. Nu staat op de voorpagina van de Lockbit-site een afbeelding van alle politiediensten die hun bijdrage leverden aan het onderzoek. Daarbij staat ook de melding dat er later vandaar meer informatie beschikbaar komt. Of er mensen zijn aangehouden is bijvoorbeeld nog niet bekend.

Wel is bekend dat de politiediensten buitgemaakt geld, persoonsgegevens en chats in beslag konden nemen. Op de website van de hackersbende stond de openbaargemaakte informatie van aangevallen bedrijven die niet wilden betalen. De KNVB betaalde overigens wel. Een aantal andere website van Lockbit draaien nog wel.

KNVB

De KNVB was een van de bedrijven die een flink bedrag, naar verluidt een miljoen euro, aan de groep betaalde om te zorgen dat de buitgemaakte persoonsgegevens van onder andere leden op de Lockbit-site zou worden geplaatst. Van veel andere bedrijven is niet bekend wat zij deden om hun gestolen gegevens veilig te stellen.

Tot nu toe is over Lockbit bekend dat de groep waarschijnlijk uit Rusland komt. De ransomwarebende is al een paar jaar actief naar schatting wereldwijd duizenden aanvallen gepleegd. Het gaat vooral om bedrijven, organisaties en instanties. In Nederland en België gaat het om tientallen partijen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...