SpaceX vraagt Defensie VS te helpen met Starlink Oekraïne

satelliet Commerciële ruimtevaart

In stand houden van internetverbinding via Starlink voor Oekraïne wordt te duur, Het gaat voor het eind dit jaar om meer dan honderd miljoen dollar. Geld dat SpaceX, die de verbinding in stand houdt, niet meer kan opbrengen. Het bedrijf vraagt het Amerikaanse ministerie van Defensie in een brief om steun.

De Amerikaanse omroep CNN wist de hand te leggen op de brief aan het Pentagon van SpaceX die al van vorige maand dateert. Daarin stelt het bedrijf dat de kosten van het project zo uit de hand lopen dat ze het zelf niet meer kunnen financieren.

Duizenden satellieten van Starlink zorgen momenteel voor een goede breedbandverbinding voor zowel de Oekraïnse strijdkrachten aks de regering van het land. Die zorgen ook voor goede verbindingen van en naar de frontlinies. Verlies van deze voorziening zou dus hele grote gevolgen hebben.

Brief

Het bedrijf van Elon Musk startte kort na de Russische invasie van Oekraïne met de voorziening van internet via Starlink. Het bedrijf leverde tot nu toe twintigduizend Starlink-terminals aan Oekraïne. Vorige week tweette Musk al de hele operatie tot nu toe 80 miljoen dollar kostte. Komend jaar zou dit kunnen oplopen naar 400 miljoen dollar.

In de brief komt de vraag op tafel of het Penagon de financiering op zich wil nemen van het Starlinkgebruik van zowel de Oekraïense overheid als het leger. “We zijn niet meer in staat om om nog meer terminals te doneren aan Oekraïne. We kunnen ook het in stand houden van bestaande terminals niet meer onbeperkt financieren”, zegt een van de SpaceX-directeuren in de brief.

Een ander document dat CNN inzag is een dringend verzoek aan Starlink vande Oekraïnse  generaal Valerii Zaluzhniy voor nog eens achtduizend Starlink-terminals. Deze brief dateert van juli dit jaar. Daarbij zit een korte notitie van het bedrijf aan het Pentagon, waarin een medewerker meedeelt dat SpaceX met dit verzoek voor moeilijke beslissingen staat. “Ik denk niet dat ze genoeg financiële middelen hebben om aan dit verzoek van generaal Zaluzhniy te voldoen,” aldus een citaat uit de brief.

Het antwoord van het Pentagon is overigens nog niet bekend.

Lees ook:
  • Oekraïne gebruikt gezichtsherkenning Clearview AI tegen Russen
  • Hoe digitalisering maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) ondersteunt

 

Gerelateerde berichten...