Startschot klinkt voor Ellis European Laboratory for Learning and Intelligent Systems

Nederlander

Precies om 12.00 uur klonk op 14 september het virtuele startschot van Ellis: het European Laboratory for Learning and Intelligent Systems. Ellis is een samenwerkingsverband van ai- en machine learning-onderzoek. Zeker dertig onderzoeksgroepen van Europese universiteiten doen eraan mee.

Het hele programma was live te volgen en is achteraf ook te bekijken. Om 12 uur start een compilatievideo met presentatie van de dertig deelnemende Europese teams.

Samenwerking

Met de samenwerking hoopt Europa snel in te lopen op AI-grootheden als de VS en China. De universiteiten die meedoen willen daarbij zorgen dat talentvolle studenten in Europa blijven. Ze willen ze strikken om te gaan werken voor Europese onderzoeksprojecten. Ze willen dan ook een uitwisselings- en onderzoeksprogramma gaan opzetten die studenten in Europa moet houden.

Ellis gaat overal in Europa van start. De Nederlandse afdeling staat onder leiding van hoogleraar Machine Learning, Max Welling, een van de oprichters en ook bestuurslid. Ellis zetelt in Amsterdam op het Science Park.

Een van de speerpunten van Ellis is het Geometric Deep Learning Research Program. Met geometrische wiskunde moet er meer inzicht komen in de grondslagen van machine learning. Zo kun je nieuwe toepassingen ontwikkelen.

Amsterdam

Ellis Amsterdam gaat van start met twintig wetenschappers. Ze komen van instituten van UvA:  het  Informatics Institute, het Korteweg-de Vries Institute for Mathematics en het Institute for Logic, Language and Computation. De groep gaat nauw samenwerken met de andere Europese vestigingen van Ellis.

Ook de Hogeschool van Amsterdam doet aan het initiatief mee. Zo werken ook de laboratoria van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) mee.

Lees ook:
  • Whitepaper:  Beyond the Hype: How to Get Real Value from AI in Analytics
  • Nieuws: ICT-sector publiceert gedragscode AI: Ethische Code Artificial Intelligence

Gerelateerde berichten...