Thuiswinkel.org certificeert nu ook webwinkels die in EU verkopen

Toetsenbord met winkelwagen webwinkels websites

Thuiswinkel.org gaat nu ook webwinkels certificeren die hun producten buiten Nederland verkopen. Met Shopping Secure,
het internationale zusje van Thuiswinkel Waarborg, kan de organisatie webwinkels in 12 landen certificeren op basis van relevante Europese wetgeving.

Shopping Secure is het internationale keurmerk van Thuiswinkel.org. Hiermee voldoen webwinkels aan de geldende wet- en regelgeving in andere Europese landen. De nieuwe mogelijkheid moet de e-commerce-sector in Nederland een boost geven.

Om het Shopping Secure-keurmerk te mogen voeren, doorlopen online retailers een certificering via de onafhankelijke partner ICTRecht. dit gebeurt op basis van de Europese wet- en regelgeving. Deze Europese juridisch toetsing is een aanvulling op de certificering die leden van Thuiswinkel.org doorlopen voor de Nederlandse markt en waarbij webwinkels ook worden gescand op beveiligingslekken en een financiële monitoring doorlopen.

Klachtenbemiddeling en vertrouwen

Shopping Secure, de vrije vertaling van het Thuiswinkel Waarborg, heeft een internationaal karakter en de certificaten zijn dan ook vertaald naar de taal van het land waar winkeliers het keurmerk moeten tonen. Zo kunnen consumenten in hun eigen taal lezen waar het keurmerk voor staat. Ze kunnen ook een klacht indienen in de taal van het land, waarbij ze Engelstalige klachtenbemiddeling krijgen.

“Met Shopping Secure zorgen we dat onze cross-border verkopende leden compliant zijn met de lokale e-commerce wet- en regelgeving in maar liefst 12 Europese landen. Daarmee helpen we garanties en vertrouwen in het buitenland op te bouwen. De website is vertaald, waardoor consumenten in hun eigen taal kunnen lezen waar de certificering voor staat”, vertelt Marlene ten Ham.

Webwinkels die cross-border (gaan) verkopen doen er goed aan zich in te lezen in de markt. “De wetten en regels zijn overal in Europa anders. Kijk bijvoorbeeld naar de Duitse verpakkingswetgeving. Als je niet weet waar je je aan moet houden, kun je flinke boetes krijgen”, zegt Ten Ham. “Via de certificering krijg je inzicht in de regels en welke stappen je nog moet zetten om wel te voldoen.”

Een van de webwinkels die zich in alle landen heeft laten certificeren, is vidaXL. “Wij zijn heel tevreden met de certificering in alle 12 landen. Door de uitgebreide certificering weten we nu zeker dat we voldoen aan alle lokale wet- en regelgeving. Zo weten ook buitenlandse consumenten dat ze veilig en vertrouwd bij ons kunnen shoppen,” zegt Frank Haenen, webshopmanager bij vidaXL.

Certificering op basis van Europees recht

“Met deze certificering zetten we een volgende stap in het veiliger maken van het (internationale) online landschap. Voor Nederlandse webwinkels is letterlijk nog een wereld te winnen over de grens. Met dit keurmerk krijgen ze van de consument het vertrouwen dat zo hard nodig is om succesvol over de grens te kunnen verkopen”, aldus Ten Ham.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X