De voordelen van gepolariseerde 3D-technologie

Het menselijk brein kan redelijk goed diepte inschatten op basis van 2D-afbeeldingen. Het baseert die inschatting op verschillende factoren, waaronder het relatieve formaat van afgebeelde objecten, beweging, textuur, verlichting en/of scherpte. Maar als het brein slechts van één oog input krijgt, kan het diepte veel minder goed inschatten.

Tijdens operaties is nauwkeurigheid letterlijk van levensbelang. Daarom maakt 3D-technologie hier een groot verschil, omdat hiermee de diepte beter ingeschat kan worden dan op basis van 2D-beeldvorming. Zo kunnen artsen hun instrumenten tijdens een operatie nog exacter plaatsen, wat inwendig letsel voor patiënten kan voorkomen.

 

De werking

Om ervoor te zorgen dat iemand beelden in 3D waarneemt, moet een systeem nabootsen hoe onze eigen ogen 3D zien. Bij gepolariseerde 3D-technologie worden beelden weergegeven op één enkel beeldscherm. Zowel het beeldscherm als de benodigde bril zijn voorzien van een zogeheten polarisator. Die creëert twee verschillende beelden, één voor elk oog. Deze technologie wordt ook toegepast in een aantal chirurgische monitoren van EIZO.

 

Het beste voor chirurgische toepassingen

De belangrijkste reden om tijdens chirurgie gebruik te maken van gepolariseerde 3D is simpel: de technologie is veilig en betrouwbaar. Het polarisatieproces vergt geen stroom. De bril die de arts draagt, heeft – in tegenstelling tot de technologie met een actieve shutter – geen batterijen nodig. Operaties kunnen lang duren en uitval van de batterij halverwege zou vervelende consequenties kunnen hebben voor de patiënt. Aangezien gepolariseerde 3D-brillen statisch zijn en geen stroom nodig hebben, kan het beeld dus ook niet verstoord worden.

 

Geen flikkeringen

Een andere prettige bijkomstigheid: een beeldscherm met gepolariseerde 3D-technologie heeft geen flikkerrisico. Bij actieve shutter-technologie wordt snel geschakeld tussen beelden. Gebruikers nemen hierdoor vaak flikkeringen waar, die oncomfortabel zijn en zelfs hoofdpijn kunnen veroorzaken. Bij de gepolariseerde 3D-technologie is dit risico niet aanwezig. Bovendien kunnen de beelden met gepolariseerde 3D-technologie veel helderder worden weergegeven.

 

Uitgebreid assortiment

De monitoren met 3D-technologie zijn nieuwe modellen in het EIZO CuratOR-portfolio voor endoscopie- en chirurgietoepassingen. Naast twee 3D-monitoren (EX2620-3D en EX3220-3D) brengt EIZO in maart 2018 ook twee nieuwe 2D-monitoren en een 4K-monitor op de markt. Hiermee wordt een volledig nieuw en compleet assortiment monitoren geboden voor endoscopie en chirurgie. Alle modellen zijn ontworpen met het oog op veiligheid en hygiëne. Ze beschikken over afgeronde hoeken om verwonding te voorkomen wanneer ze in de operatiekamer worden verplaatst. Daarnaast hebben ze een volledig vlak ontwerp dat bescherming biedt tegen vreemd materiaal en spatten. Reiniging en desinfectie kunnen veilig en efficiënt worden uitgevoerd zonder de monitor te beschadigen.

Meer informatie? Neem vandaag nog contact op met EIZO voor een vrijblijvende afspraak en/of testopstelling via 040-7600360 of info.nl@eizo.com.

 

 

Gerelateerde berichten...

X