Webtoegankelijkheid 83% bedrijven schiet tekort

De webtoegankelijkheid schiet tekort bij 83% van de Nederlandse bedrijven. Dit terwijl er wel wet- en regelgeving over digitale inclusiviteit is. De Nomensa Digitale Inclusiviteit Benchmark toont aan dat miljoenen Nederlanders met een beperking digitaal in de kou staat.

In Nederland zijn ruim twee miljoen mensen met een visuele, cognitieve of auditieve beperking. Ze maken vrijwel allemaal gebruik van het internet. Deze groep internetgebruikers wordt, mede door de vergrijzing, alleen maar groter.

Uit de benchmark blijkt onder andere dat 83% van de bedrijven en (semi-) overheidsinstanties zijn digitale toegankelijkheid nog niet op orde heeft. Terwijl volgens de wet gelijke behandeling het verplicht is het digitale aanbod van goederen en diensten zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen.

Voordelen

Veel organisaties zijn niet bewust van de voordelen van digitale toegankelijkheid. Zo zegt 21% van de respondenten geen idee te hebben waarom organisaties zich zorgen moeten maken over digitale inclusiviteit en toegankelijkheid. Slechts een klein deel, 17%, zegt te voldoen aan de verplichtingen die de wet voorschrijft en 82% zegt geen budget te hebben vrijgemaakt voor digitale toegankelijkheid.

Uit dit onderzoek blijkt dat een management als belangrijkste prioriteiten het vergroten van het bereik en het klantenbestand heeft. En dat zij de klanttevredenheid willen verbeteren. De commerciële mogelijkheden die digitale toegankelijkheid bieden, lijken dus wel een blinde vlek voor veel bedrijven.

 

Management mist bezieling

Een gebrek aan duidelijke doelstellingen en KPI’s staat bovenaan de lijst van barrières voor digitale toegankelijkheid. Andere genoemde barrières zijn onduidelijk belegde verantwoordelijkheden eneen gebrek aan de juiste vaardigheden. Bovendien ontbreekt het aan commitment en prioriteit van het hogere management.

De noodzaak voor webtoegankelijkheid groeit ondanks alles intussen wel. Er is bijvoorbeeld groeiende animo voor de jaarlijkse editie van Web Accessibility Live.

Gerelateerde berichten...