Amazon koopt Vlaamse robotbouwer

amazon

De Amerikaanse webwinkelgigant Amazon heeft een technologie bedrijf uit het Vlaamse Hamme overgenomen. Cloostermans, dat gespecialiseerd is in de bouw van robots, werkt al sinds 2019 samen met Amazon. De internetaanbieder is een van de grootste klanten van de Belgische onderneming. Het levert apparatuur voor het verplaatsen van zware pallets en het verpakken van leveringen. De overnameprijs is niet bekendgemaakt.

De overname past volgens Amazon in de plannen om te investeren in aangepaste, ultramoderne technologie die moet bijdragen tot innovatie op de werkvloer en tot een aangenamere werkomgeving. Deze technologie moet de operaties “veiliger, eenvoudiger en productiever” maken, klinkt het in een persbericht. Ook hoopt de webgigant minder verpakkingsmateriaal nodig te hebben in de toekomst.

Roomba stofzuigers

Amazon is de laatste jaren flink aan het investeren in robotica. Wereldwijd rijden er al 520.000 van hun ‘drive units’ rond, die de hele dag rekken met voorraad verplaatsen door de magazijnen. Op de consumentenmarkt wil Amazon ook meer met robots doen; onlangs hebben ze iRobot nog overgenomen, de maker van Roomba-robotstofzuigers.

De nieuwe aankoop is waarschijnlijk ook een onderdeel van Amazons strategie om een toekomstig personeelstekort af te wenden. Het bedrijf maakt zich al langer zorgen over het vullen van vacatures. Met investeringen in innovatieprojecten wil Amazon zijn toeleveringsketen verder automatiseren, opdat het bedrijf minder personeel nodig heeft.

‘Global Ops Robotics’-team van Amazon

De bedoeling is dat de 200 werknemers van Cloostermans samen met teams van Amazon nieuwe technologische oplossingen gaan ontwikkelen. Ze gaan in die hoedanigheid onderdeel uitmaken van het ‘Global Ops Robotics’-team van de techgigant.

Zes generaties in de familie

Cloostermans is opgericht in 1884 in Hamme en was eerst actief in de textielindustrie. De laatste jaren worden er machines op maat gemaakt, met de nadruk op creatieve innovaties. Het bedrijf was zes generaties in privébezit en wordt nu een onderdeel van de internetaanbieder.

Gerelateerde berichten...

X