Applemuseum Westerbork sluit: nieuwe start in Utrecht

Apple logo op telefoon

Het Applemuseum in Westerbork stopt. De collectie gaat deels naar het techniekmuseum Oyfo in Hengelo. Met de rest en zijn eigen omvangrijke collectie gaat de directeur van de Applewinkelketen Amac Ed Bindels in winkelcentrum the Wall in Utrecht starten met het grootste Applemuseum van Europa.

Dat nieuwe museum gaat beschikken over vrijwel alles dat Apple ooit maakte. Bindels verzamelt al tientallen jaren alles van Apple. Intussen heeft de ondernemer de grootste collectie in Europa en misschien zelfs ter wereld.

Het gaat om apparaten van Apple sinds 1977. Dat, en dus een flink deel van het Applemuseum in Westerbork, wordt straks tentoongesteld op 1.600 vierkante meter in het winkelcentrum langs de snelweg.

iPhone

In de collectie zitten bijvoorbeeld de eerste iPhone, computers, en een flinke bibliotheek met  handleidingen,posters en haast alle software van het bedrijf. Bindels gaat het helemaal Apple-stijl opzetten.

Alle stukken worden bijvoorbeeld uitgestald met als achtergrond beelden van de tijd waarin ze het daglicht zagen. Zo kun je de uitvindingen van het bedrijf volgens Bindels veel beter op waarde schatten.

Verder is de bedoeling dat de tentoongestelde computers ook echt werken. Daarvoor is een groot restauratieproject gestart.

Grote wens is nog de originele Apple I. Die is intussen anderhalf miljoen waard. Er komt al wel een replica in het museum te staan.

Als alles goed gaat komt ook de allereerste Apple-computer Lisa, uit januari 1983, in Utrecht te staan. Lisa was de eerste computer die werkte met icoontjes. Tienduizend dollar kostte het als je de computer wilde kopen, maar uiteindelijk werd het geen succes. De eerste Applecomputer was te langzaam, en het grootste probleem was dat de computer niet compatibel was met andere apparatuur.

Corona

De coronacrisis en het tekort aan vrijwilligers dat daardoor ontstond versnelden de sluiting van het museum in Westerbork. Het museum had tijdens de lockdowns bovendien geen inkomsten terwijl de vaste lasten wel doorliepen.

De verhuizing naar Utrecht is de derde voor het museum. In 2018 verhuisde het museum nog van Orvelte naar Westerbork. Toen trok het aantal bezoekers ook flink aan. Voordat corona losbarstte ontving het Applemuseum per jaar rond de 4000 bezoekers. De bedoeling was dat verhuizing naar Westerbork, met twee streekmusea en een pop-upmuseum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Corona gooide echter roet in het eten. De hoop is nu gevestigd op het nieuwe onderkomen in winkelcentrum The Wall in Utrecht.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...