Bankensector onvoldoende voorbereid op samenwerking met fintech

Banken moeten rekening houden met de komst van nieuwe aanbieders in de fintech. Voorbereiding op samenwerking is zelfs cruciaal. Een van de eerste acties is de IT-systemen in ecosystemen plaatsen.

Dit stelt datacenterdienstverlener Equinix. Vooral de eigen ervaring speelt hierin een rol. Het bedrijf verwacht dat de consument in de toekomst meer gebruik gaat maken van de diensten van opkomende financiële specialisten. Deze nieuwe spelers worden een geduchte concurrent van de gevestigde instellingen.

 

Nieuwe realiteit

Michiel Eielts, directeur Benelux van Equinix is van mening dat banken snel op deze nieuwe realiteit moeten inspelen. “Ze kunnen bijvoorbeeld zorgen voor interconnectiviteit tussen de verschillende dienstverleners. Daarmee organiseren ze een goede onderlinge verbinding. Data-uitwisseling zal dan sneller en veiliger verlopen.”

Uit het PWC-rapport Blurred lines: How FinTech is shaping Financial Services, 2016, blijkt dat 77% van de Nederlandse topmanagers van financiële instellingen niet verwacht dat er enige omzet verloren gaat aan fintech-bedrijven in de komende vijf jaar. Een op de drie managers bij traditionele dienstverleners stelt dat fintech een middelgrote impact (21-40% van hun omzet) zal hebben.

Eielts: “Voorheen profiteerden banken van digitale vernieuwingen. Ze kregen bijvoorbeeld via digitale kanalen een groter bereik en waren beter in staat hun klanten te bedienen of kosten besparen. Tegenwoordig zijn nieuwe, wendbare fintech-startups door slimgebruik van data, nieuwe software en systeemarchitecturen, in staat om snel een positie naast traditionele banken te verwerven. En dat doen ze dan ook.”

 

Gebruikservaring eindgebruiker belangrijker

Intussen raakt de consument door innovaties steeds meer gewend aan een betere gebruikservaring. Volgens  Eielts verwacht men tegenwoordig hetzelfde niveau van service van al zijn applicaties. De slag om de bankdienstconsument zou dan ook deels op het gebied van gebruikservaring gestreden kunnen worden. “Financiële instellingen dienen daarom hun IT-systemen in ecosystemen te plaatsen waar ze met andere leveranciers kunnen interacteren. Dat wapent financiële instellingen in de strijd om de consument”, aldus Eielts.

 

Gerelateerde berichten...

X