Bart Stofberg: Innoveren door toepassingen van nieuwe technologie

We leven in een wereld vol verandering en als we niet continu mee veranderen, gaan we ten onder. We hebben geen keus, iedere organisatie moet innoveren. Niet door nieuwe technologieën uit te vinden, maar door passende toepassingen te bedenken van die nieuwe technologieën. In zijn nieuwe boek Iedereen kan innoveren betoogt Bart Stofberg dat dat eenvoudiger en haalbaarder is dan je denkt.

“Ik heb een keer een verhaal gelezen over een kunstenaar”, vertelt Stofberg. “Die bezocht basisscholen waar hij vertelde dat hij mooie dingen maakte. Op zijn vraag aan de kinderen wie van hen ook mooie dingen maakte, stak in groep één iedereen zijn vinger op. In groep vier nog maar de helft en in groep acht helemaal niemand meer”

 

Prestatiedrang

“Er gebeurt iets in die acht jaar op school. Creativiteit en vertrouwen in de eigen creativiteit worden langzaam maar zeker geketend. Ondergedompeld in presentatiedrang en focus. En die insteek blijft, op de middelbare school, op de universiteit en op het werk. Met resultaatdoelstellingen, KPI’s en bonussen stimuleren wij onze managers en medewerkers steeds weer richting vooraf vastgestelde resultaten, weg van creativiteit en weg van innovatie.

Maar onder die laag van resultaatfocus zit bij bijna iedereen nog dat creatieve, ambitieuze en zelfbewuste kind dat weet dat hij mooie dingen kan maken. We hoeven die resultaatfocus alleen maar hier en daar weg te krabben en we hoeven alleen maar dat kind terug te vinden. En we hoeven die kinderen alleen nog maar met elkaar te laten spelen.”

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van oktober.

X