Applicatie biedt internationale studenten informatie over studeren in Nederland

Eén centrale plek waar internationale studenten terecht kunnen voor informatie over verblijfsvergunningen, verzekeringen en alles wat er verder bij komt kijken om te studeren in Nederland. Webapplicatie Pathfinder maakt het mogelijk. De applicatie is onlangs gelanceerd op het Nuffic Jaarcongres in Utrecht. ICT-partner Finalist ontwikkelde de applicatie in opdracht van de Nuffic, de Nederlandse organisatie die internationalisering van het Nederlands hoger onderwijs bevordert.
Jaarlijks studeren zo’n 80.000 internationale studenten in Nederland. Zij hebben te maken met verschillende instanties. Pathfinder bundelt de informatie van die instanties en stelt het beschikbaar op de websites van instellingen in het hoger onderwijs. Studenten vinden zo gemakkelijk alle actuele informatie rechtstreeks van diverse instanties over bijvoorbeeld verzekeringen, verblijfsvergunning en studiefinanciering. De webapplicatie is al beschikbaar op de websites van diverse hogescholen, universiteiten en studentenorganisaties.

Geïntegreerde webapplicatie
De software voor de webapplicatie wordt volledig geïntegreerd in de websites van de onderwijsinstellingen. “Met trots hebben we de applicatie opgeleverd,” vertelt Mark de Vos, account director bij Finalist. “Alle hoger onderwijsinstellingen kunnen de applicatie integreren in de bestaande website met behoud van de eigen lay-out. Daarnaast worden wijzigen in de gegevens van een instantie automatisch bijgewerkt in Pathfinder. Een mooi schoolvoorbeeld van directe ICT-samenwerking tussen alle belangengroepen.”
Ook Freddy Weima, directeur van de Nuffic, is blij met het systeem: “Deze voorziening is een goed voorbeeld hoe de Nuffic de meest recente informatie bundelt, structureert en aanbiedt. Het geeft internationale studenten de kans om op een laagdrempelige manier en op één plek uit te zoeken wat ze moeten regelen om in Nederland een studie te volgen. De open Nederlandse economie is voor een groot deel afhankelijk van de instroom van internationaal talent om zo een vooraanstaande kenniseconomie te blijven.” Finalist verzorgt de komende drie jaar het technisch beheer van Pathfinder.

Project Pathfinder
Internationale studenten vinden in Pathfinder informatie van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de belastingdienst, het UWV, Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), College voor zorgverzekeringen (CVZ) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De applicatie is onderdeel van het Rode Loperproject, dat de Nuffic in 2010 lanceerde samen met de Vereniging van Universiteiten (VSNU), de Vereniging Hogescholen, Studiekeuze123, Studielink, Kences, DUO en de IND. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ondersteunt het project. Doel van het project is om het administratieve proces van toelating van buitenlandse studenten tot het hoger onderwijs te vereenvoudigen.
Pathfinder is onder andere beschikbaar op de website van het Interstedelijk Studenten Overleg: http://www.iso.nl/studying-in-the-netherlands/.

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten...

X