Beeldschermzorg implementeren? Do’s en don’ts uit de praktijk

Beeldschermzorg is in Nederland nog niet breed ingevoerd, en er is daarom nog niet veel bekend over de verschillende wijzen waarop zorginstellingen omgaan met de implementatie. Daarom heeft Nictiz dit jaar onderzoek gedaan naar de succesfactoren en barrières bij implementatietrajecten van beeldschermzorg. Dit onderzoek vond plaats bij zorginstellingen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), verstandelijk gehandicaptenzorg (VGZ) en verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT). Het onderzoek heeft geresulteerd in de TrendITion-publicatie “Een deur naar de rest van de wereld”. Hierin ​zijn praktijkervaringen vertaald naar een overzicht van succesfactoren en barrières op het gebied van project en organisatie, techniek, financiën en het uiteindelijke resultaat.

 

In het kort

Volgens respondenten is een kritische factor bij de implementatie van beeldschermzorg het stimuleren van betrokkenheid door constante begeleiding in de vorm van trainingen, teamoverleg of huisbezoeken. Het succes van beeldschermzorg valt of staat met de werking van de techniek. De tablet en de bijbehorende apps moeten gebruiksvriendelijk en begrijpelijk zijn voor patiënten en zorgverleners. Garanties voor structurele bekostiging van beeldschermzorg dragen bij aan een succesvolle implementatie. De cliënten, zorgverleners en (project) managers die gebruik maken van beeldschermzorg en voor dit onderzoek geïnterviewd werden, geven aan dat beeldschermzorg een positieve bijdrage levert aan het contact tussen zorgverlener en cliënt, extra mogelijkheden biedt voor zorg aan de cliënt en de wereld van de cliënt en zijn mate van zelfredzaamheid vergroot. Waar begeleiding eerst thuiskwam en taken overnam van de cliënt, coachen de zorgverleners nu meer op afstand.

Voor het onderzoek zijn cliënten, zorgverleners en (project)managers die gebruik maken van beeldschermzorg geïnterviewd. Veertien aanbevelingen zijn opgenomen die helpen bij het efficiënt inrichten van de implementatie. De publicatie introduceert naast de praktijkervaringen het ‘Beeldschermzorg implementatiemodel’, dat het implementatieproces visualiseert en structuur biedt bij (de voorbereiding van) het proces. ​

 

Gerelateerde berichten...