Het belang van digitalisering van HR-processen

Steeds meer HR-afdelingen zetten technologie in om HR-taken en processen te optimaliseren. Door de inzet van technologie worden HR-afdelingen minder belast met administratieve taken en kunnen zij zich meer bezighouden met strategische vraagstukken. Bovendien biedt het werknemers de mogelijkheid om meer HR-zaken zelf te regelen. Het digitaliseren van HR-processen wordt ook wel e-HRM genoemd. Dit artikel biedt inzicht in het belang van digitalisering van HR-processen.

1. Biedt structuur
Een centraal digitaal inzicht zorgt voor een compleet en gestructureerd beeld van HR-zaken. Een compleet overzicht zorgt voor minder tijdverlies aan zoekwerk. Het zal namelijk herinneringen sturen als er acties ondernomen dienen te worden, heeft checks ingebouwd om ervan verzekerd te zijn dat alle gegevens goed op orde zijn en stelt eenvoudig rapportages op.

2. Vermindert regelwerk
Het HR-systeem neemt bovendien (regel)werk uit handen. Het berekend namelijk eenvoudig openstaande verlofsaldo’s, checkt de verloopdatum van de arbeidscontracten van werknemers checken en biedt inzicht in de voortgang van pre employment screening.

3. Creëert meer tijd voor personeel
Een digitaal overzicht zorgt tevens voor minder administratieve en doorgaans tijdrovende rompslomp. Automatisering van HR-processen zal ervoor zorgen dat HR méér tijd heeft voor hetgeen waar het werk om draait: de mensen in het bedrijf. De tijd die met digitalisering gewonnen wordt, kan namelijk in het personeel gestoken worden. Op deze manier zullen personeelszaken sneller en efficiënter kunnen worden uitgevoerd.

4. Geeft beter inzicht voor de medewerkers
Ook voor de medewerker zelf levert e-HRM veel voordelen op. Het biedt werknemers namelijk de mogelijkheid om meer zaken zelf te kunnen regelen. Door middel van een centraal HR-systeem kunnen werknemers eenvoudig zien hoe hoog het verlofsaldo is, op een snelle manier declaraties en reiskosten doorgeven en hebben zij op elk moment inzicht in hun rooster.

5. Sluit aan op wet- en regelgeving
Het digitaliseren van je gegevens in een centraal HR-systeem maakt het tenslotte makkelijker om aan actuele wet- en regelgeving te voldoen. De meeste HR-systemen passen zich hier namelijk vanzelf op aan. Op die manier is HR ervan verzekerd te werken conform de eisen van o.a. de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB).

Gerelateerde berichten...

X