Raspberry Pi competitie 2019-2020 in thema Smart Cities & Mobility

PA Consulting heeft het thema bekendgemaakt van de Raspberry Pi competitie voor dit schooljaar. Middelbare scholieren uit heel het land buigen zich dit jaar over slimme toepassingen voor Smart Cities & Mobility, op basis van de bekende mini-hobbycomputer.

De Raspberry Pi competitie voor scholieren in het middelbaar onderwijs, die dit jaar voor de tweede maal in Nederland wordt gehouden, heeft inmiddels al het dubbele aantal inschrijvingen opgeleverd.

“We zijn buitengewoon blij met de snel groeiende belangstelling voor deze competitie”, zegt Mark Griep, hoofd PA Consulting Nederland, dat deze competitie in Nederland samen met House of Digital organiseert. “Vorig jaar hadden we ruim twintig inschrijvingen, nu hebben we al zo’n veertig scholen die zich hebben aangemeld. Ik vind het geweldig dat zoveel jonge mensen een bijdrage willen leveren aan een positieve menselijke wereld met behulp van technologie.”

De eerste groepen scholieren bezochten afgelopen week op uitnodiging van PA Consulting de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Daar werden ze ontvangen door Henk van Raan, Chief Innovation Officer bij de Johan Cruijf ArenA, en Mark Griep van PA Consulting.

Mark liet de scholieren zien hoe PA zelf bijdragen levert aan Smart Cities & Mobility, bijvoorbeeld door mee te werken aan de ontwikkeling van Virgin Hyperloop One, het supersnelle transportsysteem dat onder meer in India, de VS en de Verenigde Arabische Emiraten wordt ontwikkeld. Ook in Nederland denkt PA mee over innovatieve mobiliteitsoplossingen; het werkt bijvoorbeeld aan een intelligente Zitplaatszoeker voor de Nederlandse Spoorwegen, zoals onlangs tijdens de Dutch Design Week werd getoond.

Huib Pasman, Innovation Lead bij de Johan Cruijff ArenA, liet de scholieren en hun begeleiders kennismaken met de ArenA als miniatuur ecosysteem en model voor een smart city, waar technologie wordt gebruikt voor talloze innovatieve toepassingen van het kweken van het groenste gras tot het managen van grote bezoekersstromen. Hij schetste hoe innovatie in de Johan Cruijff ArenA een kickstart kreeg toen vlak voor de opening van de ArenA in 1996 duidelijk werd dat bij het ontwerp van het stadion aan alles was gedacht, behalve aan het welzijn van het gras. Vanuit de noodzaak om daar in korte tijd een oplossing voor te bedenken, heeft het stadion zich ontwikkeld tot een van de meest innovatieve organisaties in Nederland, van energiemanagement tot projecten voor digitale toegangscontrole en extreem efficiënte benutting van de faciliteiten.

“De belangrijkste les die wij hebben geleerd, en die ik jullie wil meegeven, is dat samenwerking essentieel is”, benadrukte Pasman. “Zoek aanvullende kennis. Maak je team breed. En maak vooral gebruik van sensoren, want meten is weten.” Slimme dingen bedenken en goed samenwerken is de winnende combinatie, gelooft ook Mark Griep van PA Consulting. “Bedenk ook dat je oplossing mensvriendelijk moeten zijn”, benadrukt hij. “Onthoudt dat het nooit alleen gaat om de technologie, maar dat je er ook voor moet zorgen dat mensen het willen en kunnen gebruiken.”

De Raspberry Pi Competitie is in Engeland al jarenlang zeer succesvol met honderden deelnemende teams. De wedstrijd heeft onder meer tot doel jonge mensen enthousiast(er) te maken voor technologie, maar wil ook het belang van innovatie en samenwerking benadrukken, om studenten met elkaar en de deelnemende organisaties samen te laten werken aan een betere wereld. De eerste editie van het event in Nederland werd direct een groot succes met een spetterend finale-event in de Johan Cruijff ArenA in april van dit jaar.

De competitie is gericht op jongeren vanaf 12 jaar van vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholen die hands-on ervaring willen opdoen met computerprogrammeren en techniek. Meer informatie over de Raspberry Pi competitie vindt u op de website.

 

Gerelateerde berichten...