Telindus: Beveiligingsniveau Wide Area Network niet toereikend

Onderzoek van Telindus en Ciena (NYSE: CIEN) onder 266 Nederlandse IT-beslissers wijst uit dat meer dan de helft van de respondenten niet van plan is de WAN-verbindingen te controleren op privacywetgeving en beveiligingsniveau.

Deze uitkomsten zijn zorgwekkend, omdat glasvezelconnecties die kantoren en datacenters met elkaar verbinden niet zo veilig zijn als wordt verondersteld. Cybercriminelen kunnen relatief eenvoudig glasvezelkabels aftappen en lichtpulsen onderscheppen. Zo kunnen zij e-mails, telefoongesprekken en andere data ontvreemden. Gezien het feit dat het moeilijk is de fysieke veiligheid van glasvezellijnen te garanderen, is de versleuteling van WAN-verbindingen de oplossing.

 

Versleutelde WAN-verbindingen

Telindus deed dit onderzoek naar aanleiding van onder meer de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die op 25 mei a.s. in werking treedt. Het blijkt dat veel bedrijven en instellingen relatief veel inspanningen verrichten om privacygevoelige data te beschermen binnen de eigen muren.

Zodra data zich verplaatst naar of tussen datacenters en andere organisaties vertrouwt men op de beveiligingsmaatregelen van de managed connectivitydiensten. Bedrijven gaan er onterecht vanuit dat glasvezel genoeg bescherming biedt.

Nu de inwerkingtreding van de AVG nadert, moeten IT-beslissers dan ook de beveiliging van hun WAN goed tegen het licht houden om hoge boetes en reputatieschade te voorkomen. Daarnaast schrijft ook het European Agency for Network and Information Security (ENISA) voor dat verbindingen over een WAN altijd versleuteld moeten zijn.

 

Vereenvoudigd beheer

Het onderzoek van Telindus laat zien dat bijna 80 procent van de respondenten het beheer van glasvezelverbindingen heeft uitbesteed. Voor hen is het de vraag in hoeverre deze WAN-verbindingen aan de strenge securityvoorwaarden voldoen.

Het is raadzaam voor deze bedrijven het alternatief Dense Wavelength Division Multiplexing (DWDM) in combinatie met optische encryptie te overwegen en het WAN-beheer weer in eigen hand te nemen.

DWDM maakt het enerzijds mogelijk meerdere informatiestromen tegelijkertijd door te sturen over slechts één vezelpaar. Zo kunnen organisaties de bandbreedte verveelvoudigen en forse besparingen realiseren op de huur van glasvezel of op managed verbindingen. Anderzijds kan bij de implementatie van DWDM direct encryptie op de optische laag worden toegepast.

 

Telindus heeft de bevindingen van het onderzoek en de mogelijkheden van DWDM met encryptie gebundeld in een praktische whitepaper. Daarin is tevens een checklist opgenomen aan de hand waarvan bedrijven en instellingen kunnen vaststellen of hun WAN-verbindingen compliant zijn met de AVG. Deze whitepaper kan hier worden gedownload: https://www.telindus.nl/nieuws-events/is-wan-klaar-avg/

n om de strategische mogelijkheden van netwerken te ontsluiten en de wijze waarop netwerken presteren te vergroten, om daarmee het concurrentievoordeel van onze klanten fundamenteel te veranderen. Met gerichte innovatie combineert Ciena de betrouwbaarheid en capaciteit van optische netwerken daarnaast met de flexibiliteit en kostenvoordelen van Ethernet, aangevuld door een uitgebreide software omgeving dat voor geautomatiseerde aansturing van het netwerk zorgt.

Op de website van Ciena worden regelmatig het laatste nieuws, financiële resultaten en andere belangrijke aankondigingen en informatie over Ciena geplaatst.

Gerelateerde berichten...