XS4ALL introduceert als eerste provider malwarefilter in netwerk

XS4ALL introduceert als eerste provider in Nederland een malwarefilter in haar netwerk. Klanten zetten het filter kosteloos aan en beschermen daarmee in één keer alle apparaten die in huis verbonden zijn met het internet tegen malware, zoals ransomware en phishing mails van malafide websites.

Naast hun computer, tablet en smartphone zijn dus ook digitale thermostaten, camera’s en lampen die online zijn via de vaste internetverbinding, beter beschermd.

Met de introductie wil XS4ALL haar klanten beschermen tegen het groeiend aantal incidenten met kwaadaardige software. En loopt hiermee vooruit op de plannen van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om Nederlandse bedrijven en consumenten te doordringen van het belang zichzelf beter te beschermen tegen cyberaanvallen.

“Dit filter zorgt er niet alleen voor dat malware een stuk moeilijker op je systeem komt, maar zelfs na besmetting stopt het de communicatie tussen een reeds besmet apparaat en de malwarecontroleserver. Belangrijke informatie kan in zo’n geval dus niet buitgemaakt worden”, aldus Arjan van Hattum, Security Officer XS4ALL.

Recordaantal typen malware
Het afgelopen jaar werden 1,1 miljard kwaadwillende online aanvallen gepleegd in 185 landen. Bijna 30 procent van alle computers had daarmee te maken. Ook werden in 2017 ruim 8 miljoen nieuwe typen malware op het internet ontdekt. Een record.

Bij malware gaat het om software-infecties die onopgemerkt op een systeem opereren. Het is de verzamelnaam voor virussen, trojans, spyware en ransomware. Kwaadwillenden gebruiken malware om wachtwoorden, financiële of andere persoonsgegevens te stelen of computers en bestanden te gijzelen.

Niet alleen de eigenaar van een besmet apparaat ondervindt last, ook anderen kunnen er de dupe van worden. Doordat malware vaak gebruikt wordt voor het uitvoeren van DDoS-aanvallen en hackpogingen of het verzenden van spam en phishing mails worden ook andere personen ‘geraakt’. Het tegenhouden van malware aan de poort zodat verdere verspreiding onmogelijk wordt, is wat het nieuwe malwarefilter in het netwerk van XS4ALL doet.

 

 

Realtime filter
Het malwarefilter van XS4ALL is een filter boven op het DNS (Domain Name System) dat ingetikte namen op internet vertaalt naar het numerieke IP-adres. In feite is het malwarefilter een lijst van netwerknamen en/of IP-adressen waarvan XS4ALL weet dat ze malware verspreiden of voor phishing worden gebruikt. Deze lijst wordt continu geactualiseerd wanneer er een nieuw geval bijkomt.

Zelf activeren
Het malwarefilter voorkomt dat een computer, of ander apparaat dat met internet is verbonden, contact legt met servers die malware verspreiden, phishing websites hosten of botnets aansturen. Die zijn simpelweg niet meer te vinden.

Daardoor werken ook links in phishing mails niet. Omdat XS4ALL op deze manier internetverkeer blokkeert, vindt zij het van belang dat klanten die keuze zelf maken. XS4ALL communiceert actief over de mogelijkheid om het filter aan te zetten, maar klanten moeten dat dus wel zelf activeren.

 

Gerelateerde berichten...

X