Belangstelling OLVG corona-app loopt storm

covid

Het loopt storm met de belangstelling voor de nieuwe corona-app van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis). Deze zogenaamde ‘corona check’ ging gisteren live. De app is gratis toegankelijk voor patiënten rond het ziekenhuis. Het gaat om postcodes tussen de 1000 en 1119.

Het aantal aanmeldingen van bewoners uit Groot-Amsterdam nam meteen al snel toe. Maandagmiddag, enkele uren na de lancering waren er al duizend. Het eind is nog niet in zicht. In de app kunnen mensen contact opnemen met vragen over het virus of als ze vermoeden dat ze het hebben.

 

Online hulp

De corona-app biedt online hulp bij zowel het volgen als beoordelen van klachten die mogelijk kunnen wijzen op het coronavirus. Binnen een dag zijn er meteen al 9000 gebruikers.

Het medisch team achter de app is meteen verdubbeld. Bij de start begon het team naar 12 medewerkers. Dat is nu gegroeid naar 24 personen. Donderdag vindt opnieuw uitbreiding plaats. Dit team beoordeelt de antwoorden die gebruikers via de corona-app geven. Ze worden daarbij wel ondersteund door de techniek van de app zelf.

 

Uitbreiding

De nieuwe app is een uitbreiding van de al bestaande app Luscii. Deze app fungeert al een tijd en zorgt voor begeleiding van patiënten met andere ziekten. De nieuwe functie moet zorgen dat de zorg in Amsterdam niet gaat vastlopen.

Op de site van het OLVG vertelt een van de medewerkers, verpleegkundig specialist Longgeneeskunde Ingrid Wegman dat ze de afgelopen dagen veel gebruikers van de app aan de telefoon kreeg die last hebben van benauwdheidsklachten. “Mensen zijn echt heel blij met de corona check. Het komt tegemoet aan een behoefte, want er is best veel angst. De app, waarbij je dagelijks informatie aan ons kan doorgeven, geeft dan houvast.”

Aanmelding voor de app gaat via www.olvgcoronacheck.nl Niet iedereen krijgt automatisch toegang. Alleen mensen van boven de 18 jaar die wonen in het dekkingsgebied van het ziekenhuis, krijgen mensen toegang tot de app.

 

Hoe het werkt

Gebruikers van de app moeten dagelijks eventuele klachten noteren. Het medische team van het ziekenhuis bekijkt de meldingen en beoordeelt of en zo ja, welke zorg nodig is. Als dat nodig is volgt er binnen 24 uur contact. Dat kan via de app zijn of telefonisch.

De app is zowel voor Android- als iOS-gebruikers op zowel smartphones en tablets te downloaden. Het gaat dan om Android versie 7 of hoger of iOS12 of hoger.

Het OLVG is al zeker vier jaar bezig met apps die patiënten en medewerkers ondersteunen. Het Hartcentrum van het OLVG startte toen al met een speciale app voor patiënten met boezemfibrilleren. De app meet de hartslag en laat vervolgens weten of de patiënt mogelijk boezemfibrilleren heeft.

De gegevens kunnen na de meting worden verstuurd naar de behandelend cardioloog. De app kan aangeven of eventuele klachten door boezemfibrilleren komen. Zo ontstaat er meer inzicht in de relatie tussen klachten en het hartritme.

Gerelateerde berichten...