Chipontwerper Arm verkocht aan Nvidia voor 34 miljard euro

chip tussen vingers chipfabrikant

Chipontwerper ARM is overgenomen door de Amerikaanse producent van grafische kaarten Nvidia. Het bedrijf telde omgerekend zo’n 34 miljard euro neer voor het van oorsprong Britse bedrijf. Daarmee is het een van de grootste overnames ooit in de wereldwijde chipsector.

Arm was tot voor kort in handen van het Japanse moederbedrijf SoftBank. De Japanners telden in 2016 nog 27 miljard euro neer voor de van oorsprong Britse chipontwerper. Met deze deal gaan ook alle aandelen die het Japanse bedrijf nu in handen heeft, van de hand.

Bonus

NVIDIA betaalt overigens 21,5 miljard dollar in aandelen en 12 miljard in cash, maar Nvidia heeft ook nog een bonus van nog 5 miljard tegoed als ‘bepaalde doelstellingen’ gerealiseerd worden. Welke dat zijn is niet bekendgemaakt.

De mededingingsautoriteiten moet de deal overigens nog goedkeuren. Dat zijn onder andere de autoriteiten van Groot-Brittannië, Verenigde Staten en de Europese Unie. Nvidia denkt de hele overname binnen anderhalf jaar helemaal rond te kunnen maken.

Kunstmatige Intelligentie

ARM ontwerpt de basis voor heel veel processorchips in mobiele telefoons en tablets. Het gaat om de blauwdrukken van de chips die fabrikanten in licentie gebruiken. In heel veel mobiele telefoons en tablets zitten chips met die ARM-blauwdrukken. Chipfabrikant Qualcomm maakt er bijvoorbeeld ook gebruik van.

Met de overname wil Nvidia een grote verbeteringsslag maken in hun systemen voor kunstmatige intelligentie en het moet de concurrentiepositie verbeteren. Het bedrijf wil met de overname van de chipmaker zelfs het beste bedrijf ter wereld worden in deze sector. De bedoeling is dat het ARM-hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk blijft.

Machine learning

In 2017 introduceerde ARM een nieuwe chip, speciaal voor gebruik met kunstmatige intelligentie en machine learning. Tegelijk met deze zogenaamde Cortex-A75 chip werd via een anonieme bron van  Bloomberg bekend dat Apple aan een speciale chip werkt die kunstmatige intelligentie in de iPhone mogelijk moet maken.

De chip van Apple heet in de wandelgangen ‘Apple Neural Engine’. Bedoeling is dat apparaten van de techreus sneller en beter met gezichts- en spraakherkenning kunnen werken.

Deze ontwikkeling gaat inmiddels hard. De overname van ARM door Nvidia is dan ook strategisch te noemen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...