Complexe infrastructuur belangrijk securityproblemen

infrastructuur

Een van de grootste uitdagingen waar Europese bedrijven mee te maken krijgen zijn de kosten voor het beveiligen van een steeds complexere infrastructuur. Dit geven IT-leiders aan in het laatste IT Security Economics-rapport van Kaspersky. In 2018 stond dit op de zesde plaats van grootste uitdagingen. Het is dit jaar gestegen naar de tweede plaats. Op de eerste plaats staat het verlies van klantdata (55 procent).

Lockdowns

Het gebruik van digitale technologieën in bedrijven werd in 2020 gestimuleerd door lockdowns en werken op afstand, Volgens een studie van McKinsey & Company hebben bedrijven de digitalisering van hun supply chain en interacties met klanten versneld. Dit, samen met het aandeel van digitale of digitaal ondersteunde producten in hun portefeuilles. Dit vereiste een massale invoering van nieuwe IT-diensten en veranderingen in de IT-infrastructuur. Deze complexiteit kan gevolgen hebben voor de zichtbaarheid van bedreigingen voor organisaties en de respons op incidenten.

Bedrijven moesten de veiligheid van al deze innovaties waarborgen, wat voor bijna de helft van alle bedrijven (43%) een echte uitdaging werd. Alleen databescherming zorgde voor een grotere uitdaging en staat dan ook al enkele jaren op de eerste plaats. De kosten voor het beveiligen van complexe omgevingen bleken nog crucialer te zijn dan het waarborgen van de naleving van het securitybeleid.

Meerdere factoren

Cloudadoptie heeft ook bijgedragen aan de complexiteit van de IT-infrastructuur. Volgens de studie van is het gebruik van alle soorten clouds, inclusief publieke en private, in 2020-2021 gegroeid tot 86 procent in Europa, vergeleken met 74 procent in 2019. Daarnaast is de virtuele desktopinfrastructuur, die bedrijven had moeten helpen bij het organiseren van toegang op afstand tot bedrijfswerkplekken om veilig vanuit huis te kunnen werken, gestegen van 82 procent naar 84 procent.

Tijdig reageren

Het probleem met complexe infrastructuur is niet alleen dat het moeilijk is om securitytools te implementeren, het maakt het ook veel moeilijker om de signalen van een aanval op te sporen en er tijdig op te reageren om de mogelijke schade te beperken. In feite is een gebrek aan inzicht in de infrastructuur de meest voorkomende uitdaging (65 procent) waarmee Europese organisaties worden geconfronteerd wanneer ze te maken krijgen met complexe bedreigingen.

Gelukkig stimuleert deze kwestie investeringen. Meer dan een derde (38 procent) van de ondernemingen noemt de toegenomen complexiteit van hun IT-infrastructuur als de belangrijkste reden om hun IT-securitybudget te verhogen (tegen 37 procent in 2020).

Gerelateerde berichten...

X