Consumentenonderzoek: persoonlijke data niet veilig bij retailers

retailers winkelprommenade

Retailers zouden persoonlijke gegevens van consumenten niet veilig beheren. Meer dan de helft (54,5%) van de Nederlanders denkt dat hun persoonlijke data niet veilig is bij retailers. Desondanks deelt 73.8 procent persoonlijke data met (online) retailers voor een betere service en/of acties. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere Alert Online.

Hoewel het merendeel van de deelnemers het gevoel heeft dat hun persoonlijke data niet veilig is, denkt 21.6 procent dat dit wel het geval is. Daarnaast zijn er ook consumenten die denken dat er een verschil in veiligheid is tussen grote retailketens en kleinere detailhandelszaken.

Verder denkt 13.8 procent dat data alleen veilig is bij de grotere retailketens. Daarnaast denkt 10.1 procent denkt dat hun data alleen veilig is bij de winkel om de hoek.

Aan de deelnemers is tevens gevraagd welke gegevens ze liever niet delen met retailers. Bankgegevens (78,6%) en mobiele telefoonnummers (61,1%) delen Nederlanders liever niet. Dit wordt gevolgd door online data zoals IP-adressen en cookies (40.3%) en NAW-gegevens (35.1%).

Toch deelt 73.9 procent wel persoonlijke gegevens met retailers. Daarvan doet 12.8 procent dit altijd of met enige regelmaat en 61 procent af en toe of zelden. Slechts 26.3 procent geeft aan nooit persoonlijke gegevens te delen voor acties of betere service.

 

Omzet stijgt

Alle twijfels ten spijt zit de omzet van Nederlandse webwinkeliers in de lift. Dat geld zowel voor pure webwinkels, die alleen via internet verkopen en ‘multichannelers’. Die laatste zijn bedrijven die zowel via winkels als online verkopen.

De omzet van pure webwinkels in Nederland was in het tweede kwartaal van 2019 bijna 15 procent hoger dan een jaar eerder. Bij de Nederlandse multichannelers was de online-omzet ruim 23 procent hoger. De totale omzet van de detailhandel in Nederland was in het tweede kwartaal 2,7 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in het vorige kwartaal was er een forse stijging.

Gerelateerde berichten...

X