De recensent voor bibliotheken wordt gedigitaliseerd

biblion

Als nieuwe boeken op de markt verschijnen, dan krijgen de Nederlandse bibliotheken van hun koepelorganisatie NBD Biblion een boekbespreking. Aan de hand van die recensie kunnen ze besluiten of ze het werk in de boekencollectie willen opnemen. NBD Biblion automatiseert dit proces nu softwarematig, waardoor de 700 boekbesprekers deze opdrachten kwijtraken.

Snelheid steeds belangrijker

De recensenten leveren bij elk boek een korte beschrijving. Volgens de directie van NBD Biblion zijn nieuwe technologieën en snelheid ook in de bibliotheekwereld steeds belangrijker aan het worden. Daarom heeft de organisatie software ontwikkeld die met kunstmatige intelligentie werkt. “Een nieuwe titel wordt letterlijk digitaal ingelezen en onze software kent alle metadata toe en maakt automatisch een recensie. Hierdoor kunnen we titels nu zo’n vier weken eerder aanbieden aan bibliotheken”, laat een directielid weten aan het FD. De recensie is, zo stelt NBD Biblion in het FD, arbeidsintensief. “Er kan een maand of meer zitten tussen het verschijnen van het boek en het beschikbaar komen van de recensie. Met software kan het binnen een week.” Dat zou belangrijk zijn als een boek op tv besproken is en bibliotheekklanten het boek graag willen lezen.

Metadata gaan recensies schrijven

De literaire wereld heeft een andere mening, blijkt onder meer op het literaire blog Tzum. Dat kopt met de mededeling dat “NBD Biblion in één keer alle recensenten dumpt” om uit leggen dat Metadata de recensies gaan schrijven.
Ook legde Tzum al een aantal gepubliceerde recensies nieuwe stijl onder de loep. “De grootste verandering betreft het nietszeggende tekstje dat erbij staat. Boven die nietszeggende tekstjes staan vier schuifjes: activiteit (van relax naar concentratie); stemming (van vrolijk naar duister); seks (van geen naar veel); geweld (van geen naar veel).

Schuifje

Bij de volwassen fictie zijn Mary van Anne Eekhout, Aleksandra van Lisa Weeda en Nachtangst van Ronald Giphart uitgewerkt. De computer vindt dat er niet heel veel geweld in Aleksandra voorkomt en je vraagt je af hoe de computer de communistische terreur, de Tweede Wereldoorlog, de oorlog op de Krim met plunderingen en moorden beoordeelt met een schuifje bij geweld dat in het midden staat.

Gerelateerde berichten...