De zin en onzin over blockchain

blockchain

De zin en onzin over blockchain houdt volgens directeur VINT van Sogeti Menno van Doorn, de gemoederen bezig. “Op De Correspondent werd het digitale concept tot op het bot toe gefileerd tot zo’n beetje de meest nutteloze technologie van dit tijdperk. Intussen hield de grote IMF baas Christine Lagrande een fraai betoog over haar geloof in een officiële cryptomunt. ‘Op voorwaarde dat het goed gedaan wordt’, zo sprak Lagrande.

Ook Gartner, getuige de verslaggeving over de laatste ITxpo in Barcelona in deze ICT/Magazine, doet een duit in een zakje. Evenals vorig jaar zei men over blockchain dat het de komende jaren nauwelijks een deuk in een pakje boter zal slaan. Gartner zegt nu dat de blockchain uit de zogenaamde trog van desillusie is gekropen. Dat houdt in dat het er nu op aankomt. De experimenten zullen de komende tien jaar tot wasdom komen. Of ze verdwijnen geheel van de technologieradar.

 

Overhyped of niet?

Het is geen toeval dat nu opeens iedereen de balans gaat opmaken. Het zogeheten bitcoin whitepaper van Satoshi vierde onlangs zijn tienjarige jubileum. Mijn conclusie is dat de belofte nog steeds ‘alive and kicking’ is. Op een tweedaagse Summit die we over de vertrouwenscrisis organiseerden, stelden we de vraag op de man af. Een groep van ruim 100 it- en business bestuurders van verschillende landen uit zowel Europa als de VS gaf antwoord op de vraag of de blockchain nu wel of niet te gehypet is. 42 procent van de deelnemers gaf aan dat we de waarde van blockchain onderschatten. 26 procent van de CIO’s is van mening dat er sprake is van een overhyped klimaat en 32 procent vindt dat we een realistische verwachting hebben van blockchain. Kortom, het overgrote merendeel van de mannen en vrouwen die gepokt en gemazeld zijn met hypes, dichten het digitale platform grote waarde toe.

Het kan dus nog alle kanten op met die blockchain. Lagrande hangt de toekomst op aan ‘de goede route’, de vraag is natuurlijk wat dan die goede route is. En wellicht belangrijker nog, wat is het grootste probleem dat we met blockchain gaan oplossen? Lagrande ziet de toekomst van de cryptomunt vooral in het ondersteunen van de publieke doelen van de beleidsmakers, de bevordering van financiële inclusie, veiligheid voor consumenten en de noodzakelijke privacy in betalingen. Wie gelooft dat de noodzaak de moeder is van alle innovaties kan nog wel even vooruit met de blockchain, want dit zijn serieuze zaken die moeten worden aangepakt. Het grootste probleem heet “vertrouwenscrisis”.

Lees het hele verhaal online of in ICT/Magazine van december.

Gerelateerde berichten...