Doorschakeldienst Geenspoedwelpolitie stopt na actie ACM

politieauto

De doorschakeldienst Geenspoedwelpolitie stopt per direct. dit gebeurt na een actie van de Autoriteit Consument en Markt ACM.

De dienst schakelde bellers tegen betaling door naar telefoonnummers van de politie. Mensen die het nummer belden dachten rechtstreeks naar de politie te bellen. Achteraf werden ze onaangenaam verrast met hoge kosten.

Geen spoed, wel politie

De dienst schakelde mensen door naar telefoonnummers van de politie. Ze gebruikte de algemeen bekende slogan ‘Geen Spoed, Wel Politie’. De Google advertentie en de websites van de doorschakeldienst zagen eruit alsof het echt om websites en een telefoonnummer van de politie ging, terwijl dat dus van het achterliggende bedrijf was.

Annemarie Sipkes, directeur Telecom, Vervoer en Post bij de ACM: ‘Dat is natuurlijk schadelijk voor de beller, want die is duurder uit dan nodig. Maar ook de politie heeft hier last van. We beschermen mensen tegen misleiding bij het gebruik van doorschakeldiensten. Daarom grijpen we in.‘

Doorschakeldiensten

Het aanbieden van doorschakeldiensten is op zich niet verboden. Wel moet dan duidelijk zijn wie de aanbieder is, wat de dienst inhoudt en wat het kost. Doorschakeldiensten moeten in hun advertenties en op hun websites voldoende duidelijk maken dat het om een betaalde dienst gaat en dat je niet rechtstreeks naar een instantie belt. Dit moet ook duidelijk zijn op het moment dat iemand belt.

Zodra iemand naar een doorschakeldienst belt, moet de beller te horen krijgen wat de identiteit van de aanbieder is, dat er sprake is van een doorschakeldienst en wat de kosten zijn per minuut of per gesprek.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X