Dringende Kamervragen over positie Chipsoft

zorg

Het CDA stelt kritische Kamervragen aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid over de dominantie positie van EPD-leverancier ChipSoft in ziekenhuizen. Volgens de partij moet de minister opheldering geven over zowel de positie als handelwijze van het het bedrijf. Kamerlid Joba van den Berg stelt namens de partij dringend opheldering te willen over zowel de manier van werken van het bedrijf zelf, als de reden dat onderzoeken van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) hierover in de la moeten blijven liggen.

Van den Berg wil onder andere weten of Kuipers de mening deel dat het ongezond is dat één bedrijf de markt van software voor ziekenhuizen zo domineert als Chipsoft dat doet. Verder wil ze weten of Kuipers bereid is na te denken over het verlagen of zelfs wegnemen van drempels bij overstappen naar een andere EPD-leverancier.

Aanleiding

De aanleiding voor de Kamervragen is een onderzoek van de ACM en de nasleep daarvan. De ACM stelde in 2020 na onderzoek namelijk dat veel ziekenhuizen in Nederland feitelijk in een vendor lock-in met Chipsoft zitten. Het ging om een onderzoek naar de ‘leveranciersklem’ van ict-bedrijven in de hele zorgsector. De toezichthouder analyseerde de contracten die ziekenhuizen met EPD-leveranciers hebben. Ze constateren dat de huidige werkwijze nadelig is voor patiënten.

Feitelijk stelt de toezichthouder ook de hoge winst van Chipsoft ter discussie. Ziekenhuizen in Nederland gebruiken EPD-systemen van vier leveranciers. ChipSoft is marktleider met 51 ziekenhuizen. Epic staat op twee en draait in 11 ziekenhuizen. Verder hebben zeven ziekenhuizen de systemen van Nexus en vijf hebben een Cerner/SAP-systeem.

De grootste partij, ChipSoft, had in 2019 een omzet van 107 miljoen euro. De brutowinst kwam toen uit op 45 miljoen euro met een winstmarge van 42 procent. In dat jaar stond er 360 miljoen euro op de bank.

Analyse

Dagblad NRC ontdekte vervolgens dat Chipsoft een rechtszaak aanspande om publicatie van dat rapport tegen te houden. Hun analyse bevestigt het beeld dat het ACM al schetste. ziekenhuizen zijn sterk afhankelijk van Chipsoft en overstappen naar een ander EPD-systeem wordt dus duur en ingewikkeld. De rechter stelde Chipsoft in maart echter in het gelijk, zodat het ACM alleen een samenvatting kon publiceren.

De ziekenhuizen zelf hekelen vooral de hoge licentiekosten. Een middelgroot ziekenhuis is volgens NRC bijvoorbeeld twee miljoen euro kwijt, meldt NRC en een kleine 1,5 miljoen euro.

Van den Berg wil daarom ook dat Kuipers een overzicht geeft van de bedragen die ziekenhuizen jaarlijks uitgeven aan softwareleveranciers. Het gaat dan zowel om de aanschafkosten van nieuwe software en de kosten voor licenties. Die laatste komen elk jaar weer terug en zijn volgens van den Berg exorbitant. “Deelt u de mening dat softwareleveranciers voor ziekenhuizen geen tientallen procenten winstmarge zouden moeten maken, aangezien zij hun winst verdienen uit collectieve middelen?”, zo luidt de vraagt van Van den Berg.

Verder is de vraag aan Kuipers of hij wettelijk wil laten vastleggen dat in contracten extractie van gegevens/dataportabiliteit altijd gratis moet zijn. Verder moet Kuipers uitleggen hoe de softwaremarkt in ons land aantrekkelijker kan worden voor nieuwe leveranciers en of de overheid in het bereiken daarvan een rol moet spelen.

De minister heeft drie weken om de vragen te beantwoorden. Tot die tijd wordt de rest van het ACM-rapport dus nog niet openbaar.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...