Chief Medical Information Officer, CMIO, in een ziekenhuis is een prachtige rol, waarbij een arts een deel van zijn/haar tijd mag besteden aan ICT in het huis. Circa 2 dagen per week mag de CMIO besteden aan het inzetten van ICT voor betere zorg, slimmere zorgpaden, betere informatie-uitwisseling en beter gebruik van de opgebouwde databank aan patiëntendata. In steeds meer ziekenhuizen wordt er een CMIO aangesteld, soms ook een CNIO (Chief Nursing Information Officer) en zelfs een CSIO (Chief Science Information Officer in een academisch ziekenhuis).
Het is geen gemakkelijke taak om die 2 rollen in 1 persoon te combineren, hoewel er zeker ook voordelen zijn aan de combinatie van Zorg en ICT. Veel hangt af van de taakopvatting en ambities van de CMIO; sommigen houden zich voornamelijk bezig met de inrichting van het EPD (Epic, HiX, anders), anderen willen een visie voor het huis uitwerken, samen met de ICT-afdeling, de informatiemanagers en de enterprise architect.
Soms blijft de CMIO steken in de rol van “chef EPD”, terwijl de verwachtingen van het ziekenhuis toch veel verder gaan.
1. Als een ziekenhuis naast patiëntenzorg vooral een informatiehuis is, wat is dan de visie op de informatiehuishouding over 5-10 jaar?
2. Als een ziekenhuis op een enorme berg (patiënten) data zit, wat is dan de visie op data management en data science, nu en over 5 jaar?
3. Als een ziekenhuis haar diensten meer wil centreren rondom de patiënt, wat zijn dan de mogelijkheden van ICT om dat te bewerkstelligen?
4. Als het primaire proces van een ziekenhuis zo afhankelijk is van ICT, wat is dan de visie op en de uitwerking van dataveiligheid en security?
5. Als patiënten data veel gemakkelijker moet kunnen worden gedeeld tussen de afdelingen in een ziekenhuis, tussen ziekenhuizen onderling, en tussen het ziekenhuis en andere zorgverleners in de keten, wat is dan de visie op transmuraal?
Met deze uitdagingen op de agenda van de CMIO, en de bijbehorende verwachtingen van het ziekenhuis, moet de CMIO veel meer tijd krijgen om die rol te vervullen. Maar de CMIO zelf moet ook die rol willen pakken, en zich niet laten positioneren als “chef EPD” (met alle respect).
Over de auteur: Daniel Jolink is Portfoliomanager / Programmamanager bij het UMC Utrecht en actief betrokken bij de Stichting Projectmanagement in de Zorg. Hij heeft in die rol eerder gewerkt bij het Radboudumc, Erasmus MC en LUMC. Hij schrijft zijn blogs en artikelen op persoonlijke titel.
Lees ook:
- Active and Assisted Living-programma AAL versnelt innovatie
- Afscheid Erik Gerritsen (VWS): “Wat we opbouwden, gaat gewoon door”