Zo typeerde het dagblad Tubantia in haar Enschedese editie de mensen van het commerciële Quin Dokters: ‘snelle jongens’. Wat is er aan de hand?
Huisartsen in de regio zijn, om in medische termen te blijven, al geruime tijd chronisch ziek. Ze maken veel te lange werkweken en als ze minder willen werken of met pensioen willen, is er niet of nauwelijks een opvolger te vinden. Quin Dokters wil het zorgstelsel verbeteren door de patiënt meer informatie te verstrekken en de huisarts in alle fasen van het zorgproces te ondersteunen en te ontlasten.
Een lokale huisarts omschrijft de cultuur van Quin Dokters eufemistisch als ‘nieuw’. “De financier achter het bedrijf is dezelfde als die van de zelfstandige behandelcentra Bergman Clinics. Quin Dokters wil € 36 miljoen investeren.
Maar wat is hun winstmodel? Ik vrees dat ze met lagere tarieven via de zorgverzekeraar patiënten zullen verplichten om naar hen toe te komen.” Maar deze huisarts ziet ook positieve kanten. “Gevestigde dokters kunnen leren van de smart intelligence-methoden en digitalisering van deze pionier in huisartsenzorg.”
Ondertussen is Fitbit overgenomen door Google voor een luttele $ 2.1 miljard! De EU pruttelde nog wat tegen maar kon het niet blokkeren. Fitbits nieuwste en meest geavanceerde smartwatch, de Fitbit Sense, biedt tools voor stressbeheer en voor de controle van uw hartgezondheid.
Het heeft onder meer een ECG-app die het hartritme beoordeelt bij atriumfibrilleren. Maar het rommelt bij Google Health. De hoogste baas, David Feinberg, is overgelopen naar EPIC, waarmee de integratie van alle zorginitiatieven binnen Google op losse schroeven is komen te staan.
In Nederland wil Quin Dokters met innovatie en digitalisering een revolutie ontketenen in de huisartsenzorg. Zo stimuleert het bedrijf telefonische en videoconsulten. De patiënt kan via een app een symptoomchecker gebruiken, waaruit een advies volgt. Om te laten zien dat het systeem werkt, nam het bedrijf enkele huisartsenklinieken over. Volgens Bart Malenstein, CEO van Bergman Clinics en telg van de aandeelhoudersfamilie, waren dat achteraf bezien niet de beste klinieken. Zo bleek na overname dat er veel te weinig artsen werkzaam waren in de Amsterdamse praktijken.
Vorig jaar wilde Quin Dokters nog een keten bouwen voor vijfhonderdduizend patiënten, maar inmiddels is de strategie omgegooid. Het bedrijf wil nu een digitale partner zijn voor praktijken, in plaats van eigenaar. Malenstein: “Inmiddels hebben wij geleerd dat als de huisarts zijn praktijk verkoopt en vertrekt, de ziel eruit gaat.”
Ondertussen verandert er niets aan de werkdruk van de huisartsen, mede dankzij de zorgverzekeraars die bedachten dat de huisarts meer moet gaan doen. De ‘anderhalve huisarts’ is per slot van rekening goedkoper dan de medisch specialist. Van hetzelfde laken een pak is de HAP, die is bedacht omdat het goedkoper is dan de SEH. Terwijl de huisartsen langzaam kopje onder gaan, zijn ongeveer 1000 medisch specialisten werkloos. En ondanks, of is het dankzij? de snelle jongens van Quin, stagneert de digitalisering van de huisartsen.
Een wilde gedachte: zou de VZVZ hier een rol in kunnen spelen?
Lees ook:
- Een stevige borrel
- It is not the EPD, stupid!