FIOD en Eurojust stoppen BTW-fraude met webshops

van computer naar computer via aardbol

De FIOD heeft samen met Eurojust, het Europese juridische agentschap, grootschalige BTW-fraude op die via Nederlandse webwinkels liep. Dat maakte de FIOD donderdag bekend.

Volgens de Fiscale Inlichtingen- en opsporingsdienst was de schade voor de staat rond de negen miljoen euro.  De dienst deed deze week invallen in vier woningen en vier andere panden in Eindhoven, Capelle aan den IJssel, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Zwijndrecht.

Vier mannen van 53, 51, 41 en 27 jaar zijn verdacht maar nog niet aangehouden. Wel legde de FIOD beslag op fysieke en digitale administratie en op de bankrekeningen.

Webshop

Aanleiding voor het onderzoek was een melding van de Belastingdienst. Een Nederlands elektronicabedrijf had een webshop met telecomapparatuur maar draaide een lage omzet. Daardoor betaalde het bedrijf ook weinig BTW.

Onder water zat een frauduleuze handelsstroom met SD-geheugenkaarten. Een aparte lege vennootschap kocht die kaarten binnen de EU in, zodat het zodat er geen BTW op zat. Vervolgens verkochten ze de kaarten weer aan Kroatische en Tsjechische handelaren. Daarbij ontvingen ze wel weer omzetbelasting. Dat betekende dus dat ze voor de zelfde producten binnen de EU geen BTW betaalden maar die wel ontvingen van de Tsjechen en de Kroaten.

De betreffende kopers trokken zelf ook de betaalde BTW af van de belasting en kregen dat bedrag dus ook terug. Vervolgens verkochten zij de SD-kaarten weer door aan bedrijven in Polen en brachten daar ook de BTW in rekening. Vervolgens verkochten de Polen de spullen weer (terug) aan de Nederlandse webshop, minus het BTW-bedrag.

De FIOD  vermoedt dat er een grotere fraudeketen van deze zogeheten ‘ploffers’ loopt via verschillende bedrijven in diverse EU-landen. Naast de Nederlandse huiszoekingen waren er ook invallen in andere Europese landen. Ook daar ligt nu beslag op rekeningen en administratie,

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X