Gemeente Rotterdam ontwikkelt Digital Twin van de stad

Rotterdam

Future Insight en gemeente Rotterdam starten met de ontwikkeling van een Open Urban Platform met Digital Twin. En niet zonder reden. Naast de fysieke werkelijkheid, waarin wij ons dagelijks bevinden, hebben wij te maken met een nieuwe, digitale werkelijkheid. Een werkelijkheid waarbij digitalisering en data een grote rol spelen. Die zijn onlosmakend verbonden met de sociale en fysieke realiteit. Gemeente Rotterdam onderzoekt de kansen en bedreigingen van digitalisering op de nieuwe werkelijkheid van de stad. Zowel nu als in de toekomst. Hierbij wordt er gekeken naar de rol en de behoeften van bewoners, ondernemers, bezoekers en haar eigen wensen en opgaven.

Digitaal ecosysteem biedt helpende hand

De gemeente staat voor grote opgaven. Denk daarbij aan duurzaamheid, klimaatverandering, inclusiviteit, mobiliteit en huisvesting. Data zijn daarbij zeer belangrijke grondstoffen voor de stad van morgen.

Een digitaal ecosysteem waarin data tussen alle deelnemers kan stromen. En waarin men nieuwe toepassingen ontwikkelt en implementeert ten gunste van deze opgaven, biedt hierin een helpende hand. Dit vraagt om een digitale infrastructuur. Die gebaseerd is op nieuwe inzichten en technologieën. En op nieuwe vormen van samenwerken. Het Open Urban Platform wordt het centrale element in de ontwikkeling van de digitale infrastructuur. Een plek voor inwoners, bedrijven en instellingen waar iedereen samen kan komen om elkaar te ontmoeten.

3D model

Stel je een 3D-model voor van heel Rotterdam. Daarin staan alle vaste fysieke objecten, zoals huizen, bomen, bankjes, etc. In het Open Urban Platform wordt dit 3D-model aangevuld met ‘live’ (dus real time) data, waardoor je kan zien hoe de stad functioneert. Is de vuilnisbak vol, hoeveel auto’s rijden er door mijn straat en wat is de luchtkwaliteit? Dit biedt alle Rotterdammers, bedrijven en instellingen straks een basis om gebruik te kunnen maken van allerlei slimme toepassingen en services.

Parkeerplek

In de Digital Twin kan je bijvoorbeeld zien of er plek is op een parkeerplaats. Je kunt een vergunningstraject sneller doorlopen doordat je direct kan zien wat er wel en niet mag. Maar ook bijvoorbeeld – nog voordat er een paal de grond ingaat – ervaren wat die nieuwe woontoren doet met jouw zonlicht.

Om dit mogelijk te maken start Rotterdam met het Zwolse bedrijf Future Insight met het ontwikkelen van een Open Urban Platform (OUP). Dit is de onderliggende digitale infrastructuur die ervoor zorgt dat men data kan uitwisselen. Dit, vanuit een gedeelde werkelijkheid (de Digital Twin) van Rotterdam. Het platform wordt gevoed door verschillende databronnen en maakt het mogelijk om data te delen.

Stap voor stap bouwt men het platform de komende jaren op/ Daarbij gaan Future Insight en gemeente Rotterdam in gesprek met andere organisaties binnen en buiten gemeente Rotterdam om het platform tot een succes te maken.

Gerelateerde berichten...

X