Groeiende datacenterbranche levert komende jaren 5.000+ banen op

datacenter digitale infrastructuur datacentersector restwarmte datacenters datacenterbranche datawarehouse

De hard groeiende datacenterbranche levert in de komende jaren meer dan 5.000 banen op. Dat komt vooral doordat digitaal werk en onderwijs vaker de standaard is. De vraag naar datacenterdiensten- en personeel groeit dus ook gestaag.

Brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA), Workrate en Interxion: A Digital Realty Company, brengen die ontwikkelingen in kaart in het onderzoek Datacenters & Werkgelegenheid 2021, uitgevoerd door onderzoeksbureau Pb7 Research.

Het rapport laat zien dat het aantal medewerkers in de datacenters met gemiddeld 8 procent per jaar toeneemt. Dat stijgt van circa 5.000 in 2021 tot meer dan 7.100 in 2026. Daarnaast zorgen datacenters voor veel banen bij toeleveranciers. Denk aan het ontwerp, de bouw, de inrichting, de beveiliging en allerlei andere diensten en producten.

De voorspelling is dat in 2026 zo’n 9.000 mensen indirect werkzaam zijn in de branche. Dit is een stijging van 3.000 banen ten opzichte van 2021. Bij elkaar komt de groeiverwachting neer op meer dan 5.000 extra banen in deze periode. Door de snelle groei van de sector vormt het vinden van voldoende technisch personeel dan ook een forse uitdaging.

Onderwijsinnovatie

Enkele jaren terug was er nog geen enkele vorm van datacenteronderwijs beschikbaar in Nederland. Dit was de reden voor initiatiefnemers DDA, Interxion en Workrate om in 2019 een onderzoek uit te voeren, met als doel om de arbeidsbehoeftes in kaart te brengen en om te onderzoeken waar de kansen liggen.

Dit leidde tot samenwerkingen in heel Nederland tussen branche en onderwijs. Resultaat zijn diverse, innovatieve onderwijsprojecten. Inmiddels heeft DDA, samen met SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven), het onderwijs, en de datacenterbranche diverse MBO-opleidingen opgezet voor technische beroepen als Datacenter Technician en Datacenter Facility Engineer. Daarnaast vindt er brede samenwerking plaats met HBO-studenten over duurzaamheidsvraagstukken en is er een omscholingstraject opgezet op initiatief van de branche.

Volgens het onderzoek is er, ondanks de lopende projecten, nog veel werk aan de winkel. Er zijn nog steeds meer dan zeshonderd open vacatures. Met het structurele tekort aan technische krachten zijn datacenters gebaat bij om ook andere talentgroepen te bereiken. Met drie procent aan vrouwelijke technici kan de branche nog terrein winnen. Daarnaast zijn ook veteranen, hoogopgeleide statushouders en jongeren met een migratieachtergrond groepen met arbeidspotentieel.

Gespecialiseerde beveiligers

Naast technischer opgeleid personeel, heeft de branche ook beveiligingspersoneel nodig, waarvan er nu zo’n 750 zijn. In 2021 loopt dit aantal op tot 1.200. Zij zorgen voor de veiligheid binnen en rondom de datacenters. Als gastheer/vrouw optreden tijdens het gecontroleerd binnenlaten van bevoegden en het lopen van veiligheidsrondes is voor een datacenter een onmisbare functie. Ondanks de verwachte groei worden geen tekorten verwacht voor deze groep, omdat deze functies vaak worden uitbesteed aan een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf.

Met alle inspanningen van de datacenterbranche, pleiten de initiatiefnemers bovendien voor meer ondersteuning vanuit overheid en politiek.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...