Kabinet past Wet publieke gezondheid aan voor gebruik app CoronaMelder

digital

De aangepaste wet publieke gezondheid is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. De aanpassingen moeten zorgen voor een wettelijke grondslag voor vrijwillig gebruik van de CoronaMelder-app.

De ministerraad stemde daar vrijdag mee in op voorstel van minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In het voorstel voor de wet publieke gezondheid staat ook een antimisbruikbepaling om te voorkomen dat de app voor de verkeerde doeleinden wordt gebruikt.

Aanvulling

De app is een aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Mensen zijn zo beter in staat de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het gebruik van de app is geheel vrijwillig.

Verder wordt er geen informatie van gebruikers of de locatie van een gebruiker opgeslagen. Bovendien mag niemand direct of indirect, door wie dan ook worden gedwongen tot gebruik van de app. Zo mag een restauranteigenaar bijvoorbeeld gebruik van CoronaMelder niet verplicht stellen.

Voordat de app landelijk van start gaat vinden er nu testen plaats in Drenthe, Twente, IJsselland, Gelderland-Zuid en Noord- en Oost-Gelderland. Bedoeling is te kijken hoe de CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Verder wordt bekeken of de app goed aansluit op het werkproces van de GGD’en.

Ruim 828.000 gebruikers hebben de app inmiddels op hun telefoon staan. De eerste mensen hebben inmiddels met behulp van de GGD vrijwillig en anoniem in de app gemeld dat ze besmet zijn. De app is zowel voor Android als iOS beschikbaar. Mensen in andere regio’s in het land kunnen de app wel downloaden, maar nog niet gebruiken.

Tot 1 september kun je in deze regio’s je laten testen nadat je een melding hebt gekregen. Via de  CoronaMelder kun je vervolgens anderen waarschuwen als je corona blijkt te hebben. Dit zijn zowel bekenden als onbekenden: vanwege de app dus mensen die anders misschien geen waarschuwing zouden krijgen.

Gerelateerde berichten...