Locatiegegevens Nederlandse telefoons zijn te koop

locatiepin locatiegegevens

Nederlandse mobiele telefoons kun je online stiekem volgen. Dat kan via de locatiegegevens, en die gegevens zijn ook te koop. Dat blijkt uit onderzoek van BNR.

BNR deed zich voor als koper en kreeg van datahandelaren meer dan 80 gigabyte aan locatiegegevens van miljoenen Nederlandse mobiele telefoons. Deze registratie van die gegevens gebeurt niet zelden tientallen keren per dag.

En niet alleen ‘gewone’ Nederlanders zijn ongewild leverancier van die gegevens. Ook die  van mensen van wie je de verplaatsingsgegevens helemaal niet verhandeld wilt zien zitten daarbij. BNR ontdekte bijvoorbeeld gegevens van een hoge officier van de landmacht. De reis van deze officier was te volgen van zijn woning in de Randstad naar een aantal militaire locaties.

Uit de data was te herleiden dat deze officier vaak naar de Frederikkazerne reed, hoofdkwartier van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De omroep wist uit gecombineerde data de persoon in kwestie te achterhalen, die uiteindelijk bevestigde dat de gegevens klopten.

Onderzoeksredacteur Eric van den Berg van BNR vond in de data ook dat de gegevensbestanden die je koopt vaak het woonadres verraden van iemand die vaak de Penitentiaire Inrichting in Vught bezoekt. Daar zitten terroristen en zware criminelen gevangen.

Vervolgens bevestigde een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) dat de persoon van wie de dataset was, met toestemming een mobiele telefoon het terrein op had gebracht. Wel is deze zaak nu in onderzoek.

Online marktplaats

De lijst met potentiële doelwitten in de gekochte dataset is lang. Alleen uit deze set blijkt al dat er zeker 1.200 telefoons het kantoor van de Nationale Politie, het Landelijk Parket en Europol in Zoetermeer te bezoeken. In het woonpaleis van de Koning, Huis ten Bosch, zijn tot 70 telefoons geregistreerd. Verder kun je uit de dataset opmaken dat er geregeld 370 telefoons aanwezig zijn op vliegbasis Volkel, opslagpunt van kernwapens.

BNR kreeg de dataset te pakken via een online marktplaats in Berlijn. Op deze Datarade.ai, zitten honderden bedrijven die allerlei persoonsgegevens te koop aanbieden. Daarbij zijn ook medische informatie en kredietscores. En Datarade is niet de enige die dit doet.

Vanaf 2.000 dollar per maand kun je zelfs een abonnement krijgen op de locatiegegevens van mobiele telefoons. Voor een hoger tarief krijgt de abonnee elke 24 uur verse data via de cloud. Dat kan uit Nederland zijn, maar ook internationaal.

Advertising ID

Hoewel de aangeleverde data geanonimiseerd  zijn kunt je individuele gebruikers toch achterhalen via een ‘mobile advertising ID’. Zowel Apple als Google gebruiken die om advertenties aan te bieden en tegelijk toch te voldoen aan de Europese privacywet.

De gegevens komen volgens de handelaren van gebruikers die in een app toestemming hebben gegeven locatiedata te gebruiken. Ondanks de anonimisering van de gegevens kun je volgens BNR de individuele gebruikers en hun woonplaatsen makkelijk achterhalen.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...