Marktcijfers domeinnaammarkt roepen veel vragen op

domeinnaanextensies domeinnamen

Hoe groot is de wereldwijde domeinnaammarkt? Hoe hard groeit die wereldwijde markt eigenlijk. Hoe groot is de markt? En hoe houdbaar is de groei die er is?

Dat zijn vragen waarmee je volgens een commentaar van SIDN, beheerder van het .nl-domein, achterblijft na het lezen van twee recente rapporten over de ontwikkeling van de wereldwijde domeinnamenmarkt in 2021. De Domain Name Industry Brief Q4 2021 van Verisign en het Global Domain Report van de Duitse provider InternetX. Beiden hebben zichtbaar moeite om de cijfers die er zijn te duiden.

Probleem is volgens SIDN vooral dat de Domain Name Industry Brief met ingang van heden de domeinen van Freenom (o.a. .ml, .tk en .ga) niet meer meeneemt. Er waren twijfels over die cijfers, omdat de domeinen in het dagelijks gebruik nauwelijks terugkwamen als domeinnaam voor websites. Verisign was niet in staat deze cijfers te verifiëren bij de registry, waarop het bedrijf besloot de domeinnamen uit de statistieken te halen.

Volgens SIDN is het vervelende gevolg dat in het rapport van Verisign de wereldmarkt met ruim 7% krimpt naar 341 miljoen domeinnamen. In het vrijwel tegelijk verschenen Global Domain Report 2022 van InternetX zitten de domeinen van Freenom wel in de cijfers. Daardoor is de wereldwijde markt met 364 miljoen domeinnamen substantieel groter dan Verisign rapporteert.

Domain Name Industry Brief Global Domain Report
  • Marktomvang 341 miljoen domeinnamen 364 miljoen domeinnamen
  • Groei 2021 -7% voor correctie en 0,5% erna -0,5%
  • Positie .nl op de ranglijst domeinen 7e 8e
  • Snelstgroeiende domein .com .ga (Gabon)

Een verschil van 23 miljoen domeinnamen is behoorlijk en het Global Domain Report plaatst zelf al een kanttekening. In een ranglijst van domeinnamen waarnaar op internet veel verwezen wordt, de zogenaamde Majestic Million, komen .ga, .tk en .ml vrijwel niet voor, terwijl zij volgens de cijfers toch 10% van de wereldmarkt zouden omvatten. Kortom: de domeinen worden massaal geregistreerd, maar nauwelijks gebruikt voor bonafide, zakelijke websites.

Wel veel malafide gebruik

Bij deze extensies is volgens de .nl-domeinnaambeheerder wel sprake van veel malafide gebruik. Deze ‘gratis’ domeinnamen lijken een makkelijke prooi te zijn voor kwaadwillenden. Zo komt de domeinnaam .ml (Mali) al meermalen voor in onderzoeksrapporten naar phishing. Dat geeft een domein een reputatie die bonafide gebruikers op termijn steeds meer kan afschrikken. Het is volgens de Nederlandse registrar daarom zeer de vraag in hoeverre landen als Gabon (.ga), Tokelau (.tk) en Mali (.ml) zich bewust zijn van de mogelijk schadelijke gevolgen die het gratis weggeven van domeinnamen onder landendomein op lange termijn kunnen hebben voor hun online reputatie.

Volgens het SIDN moet je dus het gebruik van een domeinextensie centraal stellen. De rapporten laten vooral zien dat je bij het bepalen van de marktomvang verder moet kijken dan alleen het aantal registraties. Een geregistreerde domeinnaam die  niet gebruikt wordt voegt minder waarde toe dan eentje met een actieve website of actief mailadres.

In Nederland kijkt het SIDN daarom vaak naar het percentage websites dat een .nl-extensie heeft of de extensie waar consumenten bij voorkeur een aankoop doen om de impact en het marktaandeel van een domein te bepalen. Dat geeft vaak een betrouwbaarder beeld van de werkelijke waarde van een domein.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...