Merendeel IT-beslissers maakt zich zorgen over compliance datamanagement

draken dataverwerking

De compliance van datamanagement is de grootste zorg voor 79% van de IT-beslissers. Verder maakt tweederde (66%) zich zorgen over het uit de hand lopen van de datagroei. Dit blijkt uit onderzoek van Cloudera.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat bijna tweederde (63%) van de ondervraagden van mening is dat silo-data het voor hen moeilijker maakt om te voldoen aan de regelgeving voor datacompliance. Veel organisaties gebruiken meerdere oplossingen om data gedurende de hele levenscyclus te beheren. Dit drijft echter de complexiteit op. 79% van de IT-beslissers zegt dat het integreren van oplossingen voor data-analyse en -management de compliance tot een grotere uitdaging heeft gemaakt.

‘Integratiebelasting’ drijft kosten op

Hoewel deeloplossingen effectief kunnen zijn voor het automatiseren van bepaalde dataprocessen, waardoor de illusie wordt gewekt van een snellere time-to-value, verhogen ze vaak de kosten van datamanagement. Met de optelsom van initiële implementatiekosten voor tools, het technisch integreren ervan en personeel dat specialistische training nodig heeft om ze te kunnen gebruiken, betalen veel organisaties feitelijk een ‘data-integratiebelasting’.

Ruim driekwart (78%) van de voor dit onderzoek ondervraagde IT-beslissers is van mening dat de integratie van deeloplossingen voor data-analyse en -management de datakosten heeft opgedreven. Vrijwel iedereen (99%) is het erover eens dat het integreren van verschillende oplossingen die nodig zijn voor het datamanagement gedurende de levenscyclus ervan een uitdaging is. Een derde (34%) vindt het een ‘significante uitdaging’. Dit leidt ertoe dat organisaties inmiddels ruim een kwart (28%) van hun jaarlijkse IT-budget besteden aan datamanagement tijdens de gehele levenscyclus.

Compliance uitdaging

“Naarmate de datahoeveelheid blijft groeien, wordt compliance voor meer organisaties een enorme uitdaging”, zegt Chris Royles, EMEA Field CTO bij Cloudera. “Door innovaties zoals AI neemt namelijk ook de complexiteit toe, en met de regelgeving die daarvoor op komst is, wordt het steeds moeilijker om aan alle regelgeving te blijven voldoen. Organisaties doen er verstandig aan data als een product te gaan zien en te beschermen door ervoor te zorgen dat compliance altijd en overal mogelijk is.”

Om hun taken effectief te kunnen uitvoeren, hebben data-analisten en -scientists toegang nodig tot data uit de hele organisatie en de mogelijkheid tot zelfservice. Maar vanwege het aantal tools dat organisaties inzetten voor datamanagement gedurende de gehele levenscyclus is dit niet mogelijk. “Elke oplossing vereist zijn eigen specialistische vaardigheden, wat tijd en geld kost om te leren”, zegt Royles. “Tegen deze achtergrond moeten organisaties hun data-architecturen moderniseren en de afhankelijkheden van kant-en-klare oplossingen beëindigen, naarmate de vraag naar data toeneemt. Dit helpt de ‘integratiebelasting’ te verlagen en versnelt tegelijkertijd de time-to-value van data.”

Gerelateerde berichten...