Microsoft vervangt controversiële monitoring van productiviteit

nederland

Microsoft waagt een tweede poging om managers een tool te geven die de productiviteit van gebruikers te meet. Eerder al probeerde de softwareleverancier dit te realiseren met het Productivity Score-dashboard, waarop veel kritiek kwam. Nu rolt Microsoft een nieuw gereedschap uit, dat de naam Adoption Score draagt. Die vervangt het controversiële productiviteitsscore-dashboard van welleer. Deze keer zou “privacy op gebruikersniveau” van werknemers gegarandeerd zijn. De naam van de applicatie veranderde in ‘Adoption Score’.

Inbreuk op privacy

Het is twee jaar geleden dat privacyactivisten het Productivity Score-dashboard van Microsoft brandmerkten als een inbreuk op de privacy van werknemers. Dit, omdat het IT-beheerders in staat stelde het gebruik van Microsoft 365-apps door individuele werknemers te controleren. Zoals wie een applicatie zoals Outlook of Teams opende. En vooral ook op welk tijdstip de applicatie gebruikt werd en hoe lang de sessie duurde.

De tool was succesvol tijdens eerste maanden van de Covid-19-pandemie, toen sommige werkgevers controle-software gebruikten om werknemers te monitoren nu die thuis werkten.

De adoptie meten van apps

Microsoft ontkende deze rol van de software. Volgens de fabrikant was het een manier om “nieuwe manieren van werken te ontdekken en mensen geweldige samenwerkings- en technologische ervaringen te bieden”. Bij de herintroductie deze week belooft Microsoft “privacy op gebruikersniveau” met de vervanger van Productivity Score, Adoption Score.

Microsoft benadrukt dat leidinggevenden en anderen binnen organisaties geen toegang hebben tot gegevens over hoe een individuele gebruiker apps en services gebruikt in Microsoft 365.

Toestemming door beheerder

De gegevens die het dashboard laat zien moeten inzicht geven in menselijke ervaringen en technologie-ervaringen. Zo zijn er onder meer ’time trends’-gegevens, overzichten over het gebruik van samenwerken aan documenten en over online meetings. De technologie-ervaringen geven inzicht in het functioneren van de apps en netwerkkwaliteit.

Het nieuwe gereedschap is beschikbaar in het Microsoft 365 admin center. De hoofdbeheerder moet daar toestemming geven aan andere gebruikers van de admin tools voordat zij de gebruiksgegevens kunnen inzien.

Gerelateerde berichten...