NCSC en DTC samen in expertisecentrum

organisaties

Er komt een expertisecentrum van de overheid voor cybersecurity. Dit  Cyber Security Incident Response Team wordt een centraal informatieknooppunt van het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC), het Digital Trust Center (DTC) en het voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP). samen.

Ministers Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat), waaronder deze organisaties vallen, brachten woensdag de Tweede Kamer op de hoogte van de uitkomsten van een verkenning naar die samenwerking. De bedoeling is dat het in 2024 deels van start gaat met het samengaan van beide Cyber Security Incident Response Teams CSIRT-DSP. Daarna komen in 2026 de de informatieknooppunten en expertisecentra NCSC en DTC erbij.

De organisaties gaan in het nieuwe expertisecentrum kennis en informatie bundelen van alles rond cybersecurity, wettelijke taken en dienstverlening. Vooral bij grote incidenten moet dit de digitale weerbaarheid van Nederland vergroten. Deze nieuwe instelling gaat alle organisaties in Nederland, groot of klein, publiek of privaat, van passende informatie en kennis voorzien. Ook de zogeheten ‘niet-vitale instellingen krijgen dan hulp.

Verschillende doelgroepen

De instellingen hebben nu wel dezelfde doelen, maar werken voor verschillende doelgroepen. Het NCSC heeft als primaire doelgroepen de vitale organisaties, zoals banken, energie- en telecomaanbieders, en de Rijksoverheid zelf,. Het DTC is er voor het bedrijfsleven en het CSIRT-DSP voor digitale serviceproviders.

Door de bundeling van de groepen in een organisatie kan de Rijksoverheid haar cybersecuritycapaciteit efficiënter en effectiever inzetten. Deze nieuwe organisatie fungeert dan als nationaal expertisecentrum, informatieknooppunt én nationaal Computer Security Incident Response Team (CSIRT). De bundeling van krachten zorgt ook voor een efficiëntieslag op het gebied van gezamenlijke bedrijfsvoering, huisvesting en ICT.

Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid): “We leven ons leven steeds meer online en dat hebben criminelen ook door. Daarnaast maakt ook de huidige situatie in de wereld, met een oorlog aan de oostflank van Europa, dit actueler dan ooit: onze digitale weerbaarheid om cyberaanvallen af te weren moet omhoog. Het is daarom belangrijk dat we versnippering in de aanpak hiervan tussen organisaties tegengaan. Daarom komt er straks één organisatie, onder de noemer van het NCSC, die hiermee aan de slag gaat. Zo bundelen we de krachten op het gebied van kennis, het delen van informatie en kunde wanneer het toch misgaat.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...