Nederlands bedrijfsleven positief over verduurzamen met digitalisatie

digitalisatie

Nederlandse bedrijven zijn positief over de inzet van digitalisatie om te verduurzamen. Dit blijkt uit onderzoek van IPSOS in opdracht van Schneider Electric. Ondanks complexe uitdagingen zoals netcongestie en investeringskosten, noemt 78% van de Nederlandse bedrijven digitalisering als een bewezen en effectief middel om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen.

Dit nieuwe onderzoek laat zien waar 250 Nederlandse bedrijven zich bevinden in hun duurzaamheidstraject. Onderdeel van het onderzoek is de mate waarin het bedrijfsleven inzet op elektrificatie en digitalisatie, omdat deze middelen bedrijven kunnen helpen energie-efficiënter te opereren.

Digitalisatie

De top drie digitalisatie-initiatieven van de onderzochte bedrijven zijn het digitaliseren van documentatie en administratie (91%), het verplaatsen van dataopslag en software-applicaties naar de cloud (74%) en het gebruik van sensors en automatiseringssystemen om energiegebruik te optimaliseren (68%).

Naast investeringskosten (29%), lopen bedrijven in hun digitalisatieproces aan tegen verschillende uitdagingen, zoals een gebouw dat ongeschikt is voor de implementatie van duurzame digitalisatie-initiatieven (29%) en zorgen op het gebied van cyber security (29%).

“In Nederland gaan de gesprekken te vaak over problemen met de levering van energie, terwijl het te weinig gaat over wat we kunnen doen om de vraag naar energie te verminderen,” aldus Alexandre Golisano, Country President van Schneider Electric Nederland. “Gelukkig zijn veel Nederlandse bedrijven net als ik al optimistisch over de mogelijkheid om in te zetten op digitalisatie om energie-efficiënter te opereren en te decarboniseren.”

Energiedata

Slechts 49% van de Nederlandse bedrijven heeft momenteel duurzaamheidsdoelstellingen geformuleerd. Daarnaast wijst het onderzoek uit dat 60% van de onderzochte bedrijven data verzamelt en gebruikt om kansen tot energiebesparing in kaart te brengen. Van deze bedrijven gebruikt 81% de geanalyseerde data om energiereductie-doelstellingen vast te stellen, 75% om energieverspilling in kaart te brengen en 56% om carbon-emissies te monitoren.

Kleine bedrijven (tot 50 medewerkers) lopen achter als het gaat om het meten van data op het gebied van energieconsumptie, waterverbruik, afvalproductie en carbon-emissies ten opzichte van grotere bedrijven. Van alle bedrijven geeft 3 van de 4 (76%) aan het energieverbruik te meten en deze data actief te gebruiken. Opvallend is het meten en actief gebruiken van data gericht op waterverbruik slechts bij 1 op de 3 bedrijven gebeurt (32%).

Gerelateerde berichten...